Obradović: Protesti i bojkot parlamenta se nastavljaju

Lider Dveri Boško Obradović najavio je da će protesti i bojkot parlamenta biti nastavljeni sve dok se ne dobiju jasne garancije da će rad Skupštine Srbije biti normalizovan, da će mediji biti slobodni, a uslovi za izbore fer.

On je naveo da se u Beogradu nastavljaju protesti svake subote, a menja se satnica, pa će umesto u 18 počinjati u 19 časova kod Terazijske česme.

„Ne želimo da učestvijemo u rijaliti programima“, poručio je Obradović na konferenciji za medije u Skupštini Srbije.

On je dodao da je sada na predstavnicima vlasti da sa obećanja, koja su dali nakon kritika u izveštaju Evropske komisije, pređu na dela.

Obradović je kao tri ključne reči naveo satisfakciju, normalizaciju i garancije.

Satisfakcija je, primećuje on, stigla u izveštajima Evropske komisije i Fridom hausa, kojima je potvrđeno sve na šta je opozicija ukazivala.

On je istakao neophodnost normalizacije stanja u medijima, stanja u parlamentu, kao i u budućem izbornom procesu.

Kao ključno Obradović izdvaja uverljive garancije da će se ta normalizacija dogoditi, a kao jedna od najbitnijih garancija, prema njegovom mišljenju, bila bi ostavka Maje Gojković.

„Ne mislite valjda da nekakav medijsko-marketinški trik Vučića ili Maje Gojković, neka nova pozorišna predstava i glumatanje, može bilo kome da garantuje da će biti bilo kakvih promena“, kazao je Obradović i dodao da još nema nikakvog dijaloga između vlasti i opozicije, a upravo to bi moglo da bude garancija.

Bez garancija, napominje Obradović, nema potrebe za učešćem u rijaliti šou iza kojeg stoji Vučić.

„Neka on nastavi taj samostalni rijaliti i psihodramu. Od toga da on uređuje rad parlamenta, pa do toga da kupuje bicikle i obezbeđuje koštanu srž za decu“, ukazao je Obradović.

Obradović poručuje da će dok ne stignu garancije sve ostati kako je sada.

Obradović najavljuje da se protesti nastavljaju i u ostalim gradovima i opštinama, a nastavljaju se i slobodne zone i karavan slobode, u okviru kojih će lideri opozicije obići brojne gradove.

Potpredsednica Stranke slobode i pravd Marinika Tepić poručila je da je jedina mera koju priznaje smena Maje Gojković.

Ona kao generator političkog, pa i ljuskog nasilja nad poslanicima opozicije i svima koji drugačije misle, ne može biti nikakav garant pospešivanja odnosa, niti bilo čega što se može zvati demokratijom“, kazala je Tepić.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da vlasti treba dati priliku da jasno pokaže da li želi da reši neke stvarne probleme.

Dobar signal, nagoveštava Živković, bila bi smena predsedenice parlamenta, ali se, naravno, postavlja pitanje ko bi bio postavljen na njeno mesto.

„Da im damo neko vreme, jednu ili dve sedmice, da nas ubede da će u parlamentu biti bolje, odnosno onako kako mora da bude u patrlamentu jedne normalne države“, poručio je Živković.

Kao meru koja bi doprinela održavanju fer izbora Živković vidi i to da vlast uputi poziv kontrolnoj misiji OEBS da prati naredne izbore.

Tada bi, navodi, Živković, opozicija mogla da još jednom razmisli o svojoj odluci o bojkotu izbora.

Izvor: n1info.com