Običaji u Srbiji za Novu godinu

Približava nam se Nova godina, dan koji svi s nestrpljenjem čekamo i nadamo se da će naredna godina biti bolja od prethodne. Kao i za svaki drugi praznik i za ovaj se vezuju određeni običaji, od kojih su neki više, a neki manje poznati.

Da li ste znali da je do 50-ih godina prošlog veka bio običaj da se za Novu godinu seče grana hrasta, unese u kuću, a kasnije i spaljuje. Dakle, tek od 50-ih godina u našem narodu počinje da se kiti jelka.

Postoji verovanje da je u novogodišnjoj noći dobro nositi crveni veš, jer je crvena boja simbol radosti, pa se veruje da on donosi sreću u narednoj godini.

Pored toga, naš narod veruje da u novu godinu ne bi trebalo ulaziti sa dugovima, već da je najbolje da sve nerešene račune podmirite pred kraj odlazeće godine. Takođe, tog dana ne bi trebalo da iznosite ništa iz kuće jer se smatra da će porodica tako imati problema s novcem u narednoj godini.

Još jedno verovanje je da će vam sreća biti naklonjena ako prva osoba koja vam uđe u kuću u novoj godini bude visoka i tamnokosa muška osoba. Ta osoba se zove položajnik, on donosi neki mali poklon i niko ne bi trebalo da uđe u kuću pre nego što on stigne. Takođe, on ne bi trebalo da izađe na ista vrata na koja je ušao.

Narod veruje da se nova godina mora dočekati uz puno buke i veselja, jer je to jedan od načina da se otera negativna energija. Ljubljenje i čestitanje se podrazumevaju.

Običaj koji se vezuje za prvi januar je da uradite nešto malo, što će označavati da će i u sledećoj godini biti posla. Veruje se da kakvi budete tog dana bićete i cele godine. Ipak, ne treba preterivati i raditi mnogo, naročito ne započinjite neku novu aktivnost, jer to znači da u narednoj godini nećete imati uspeha.

Pored ovoga, ne bi trebalo da iznosite ništa iz kuće prvog januara, čak ni djubre. Ne perite veš ili sudove. Pazite da nešto ne polomite tog dana, jer se to smatra lošim znakom. Isto tako, izbegavajte plakanje jer se veruje da će vas pratiti tokom cele godine.