NOVO UPOZORENJE RHMZ: Nevreme iz regiona stiže u Srbiju, opasnost od IZLIVANJA REKA

Snažno olujno nevreme praćeno kišom, pljuskovima i gradom, posle kojeg su delovi Hrvatske, Slovenije i Italije, kako prenose tamošnji mediji, bili potopljeni, večeras bi trebalo da stigne i u Srbiju.

Prema novom upozorenju RHMZ-a očekuje se znatno više kiše nego što je ranije najavljeno, kao i porast vodostaja na rekama širom zemlje, a najobilnije padavine očekuju se u zapadnim i centralnim delovima zemlje.

Iako je danas jedan od najtoplijih dana u nedelji, kroz manje od dva sata prvo je mestimično moguća kratkotrajna kiša, a zatim lokalni pljuskovi sa grmljavinom posebno u Šumadiji, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Snažno nevreme uslediće u večernjim satima kao i u toku noći na zapadu i severu zemlje, a kasnije i u ostalim krajevima.

„U toku večeri i noći na zapadu i severu, a sutra i u ostalim krajevima jaki očekuju se pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 30 litara po metru kvadratnom za kratak vremenski period), gradom i olujnim vetrom. Najveća verovatnoća za obilne padavine je u zapadnim i u centralnim krajevima Srbije, oko 60 litara po metru kvadratnom za 24 sata, lokalno i više“ stoji u najnovijem saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda objavljenom oko podneva.

Prema prvoj najavi, nije se očekivalo da će u zapadnim i centralnim krajevima Srbije pasti više od 60 l/m2 za 24 sata, već duplo manje.

Preventivne mere zbog nevremena u Beogradu

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sednicu kojoj je predsedavao gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, a na njoj je doneta Naredba o preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda.

„U toku večeri, noći i sutra u pojedinim delovima Beograda očekuje se jak pljusak i grmljavina, lokalno od 20 do 30 litara po metru kvadratnom za kratak vremenski period, mogući grad i olujni vetar, sa velikom verovatnoćom za veliku količinu padavina tokom sutrašnjeg dana u južnim delovima grada gde se za 24 sata očekuje i preko 60 l/m2“ – piše u saopštenju RHMZ-a o onome šta se očekuje u prestonici.

Na udaru će, prema najavama biti Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Barajevo i Obrenovac, dok će manja padavina biti u Paliluli i Zemunu.

Moguća izlivanja reka

Velika količina kiše u kratkom vremenskom periodu mogla bi da prouzrokuje i izlivanje pojedinih reka.

„Tokom 07. i 08. jula očekuju se porasti vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, Banatskim vodotocima, Kolubari sa pritokama, Drini, Limu i Jadru, kao i na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na bujičnim vodotocima u široj okolini Beograda moguća su lokalna izlivanja“ saopštio je RHMZ.

Izvor: blic.rs