Novim propisima smanjuju pogodnost prekograničnog šopinga: Hrvatski udar na BiH i Srbiju

Pravilnik o oslobađanju od PDV-a i trošarine za robno uvezivanje u osobnoj prtljazi osobe koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja Hrvatska je odlučila izmeniti, a vreme će i carinske kontrole na granici biti rigoroznije.

Tako će se od 15. oktobra u zemlju moći uneti najviše dve kutije cigareta, dok se do sada mogla uneti ceo boks. Kada je reč o duvanu, umesto dosadašnjih 250 grama, smjet će biti uneti samo 50 grama, javlja Glas Slavonije.

Prema nezvaničnim procenama, Hrvatska na kupovini cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak 70.000 evra u dažbinama.

Naime, u prvih osam meseci ove godine su strani državljani zatražili povrat poreza za robusnu kupljenu u iznosu od 43,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom razdoblju prošle godine potrošili oko 83 miliona KM, piše Glas Slavonije, pozivajući se na podatke portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića.

Granični prelaz Orašje prednjači po vrednostima robe iznesene iz BiH jer preko njega mnogi Slavonci odlaze u prekogranični šoping. Reč je u iznosu od 5,6 miliona KM. Kupuju se prehrambeni proizvodi, gorivo, ali i lekovi, koji su tamo jeftiniji, a u Hrvatskoj se često ne mogu nabaviti bez recepata. Tu su i autodijelovi, nameštaj, stolarija, ali i neke usluge, poput stomatoloških. Cigarete i duhan ipak su glavni razlog odlaska Hrvata u kupovinu u BiH i Srbiji, a tokom pandemije su mnogi šverceri duvan prodavali i po trostruko većim cena nego inače.

Izvor: kurir.rs