Novih 73 potvrđenih od poslednjeg testiranja, ukupno 457 zaraženih u Srbiji: Najveća žarišta su Beograd, Kikinda i Niš

U Republici Srbiji je do 15 časova 26. marta 2020. godine registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 26. marta 2020. godine testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i 222 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova 26. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva doneo je odluku da u gradu na Ibru u četvrtak postavi rezervoare sa tečnošću za dezinfekciju, a dezinfekciono sredstvo koje isključivo može da se koristi za čišćenje podova, stepeništa i ulaza, besplatno je za građane.

– Svi građani moći će da koriste dezinfekciono sredstvo iz ovih rezervoara kako bi dezinfikovali svoje objekte, a Grad će se potruditi da ovi rezervoari budu puni svakog dana, tako da uvek ima dovoljno tečnosti za sve one koji žele da je preuzmu, kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Prema njegovim rečima, postavljena su dva rezervoara u gradu, jedan ispred zgrade Gradske uprave Kraljevo, drugi na Pampuli – na raskrsnici ulica Karađorđeve i Zelene Gore, jedan u Ribnici pored Doma kulture, jedan na Beranovcu pored „Norveške kuće“, jedan u Mataruškoj Banji i jedan rezervoar na Ušću.

U Prekršajnom sudu u Subotici vođen je postupak protiv jednog lica zbog kršenja zabrane kretanja propisane Naredbom o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije. Postupak je vođen protiv lica koje je prekršilo meru opšte zabrane kretanja u vremenskom periodu od 17 do 5 časova, te mu je izrečena novčana kazna propisana Uredbom o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, kaže Ljubo Simić, v.f. predsednika Prekršajnog suda u Subotici.

U Gornjem Milanovcu nije registrovan nijedan slučaj novoobolelih od korona virusa u poslednja 24 sata, a u izolaciji se nalazi 218 osoba, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije.

Jedino lice, koje je za sada obolelo od korona virusa u tom mestu, je i dalje na kućnom lečenju i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

U poslednja 24 sata u toj opštini nije bilo kršenja zabrane kretanja u vreme vanrednog stanja.

Nakon dezinfekcije odeljenje Ginekologije vranjskog Zdravstvenog centra, u sredu je počelo sa radom. Ginekologija je bila zatvorena od subote, a u međuvremenu su prostorije mehanički očišćene i hemijski dezinfikovane. „Juče je završen period od 14 dana od poslednjeg angažmana zdravstvenog radnika sa Ginekologije koji je inficiran koronavirusom, tako da je ovo odeljenje bezbedno za dalje funkcionisanje. Takođe, niko od radnika nema razvijenu kliničku simptomatologiju“, istakao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Izvor: kurir.rs