Novica kupio vilu na Dedinju vrednu preko milion evra: Matić kaže da je Tončev svestan da krši zakon

Ministar bez portfelja zadužen za nedovoljno razvijena područja Novica Tončev poseduje vilu na Dedinju, a kao formalni vlasnik vodi se njegova kompanija.

Tončev je rekao da nije lično kupio vilu na Dedinju vrednu čak 1,5 miliona evra, ali je priznao da plac i nekretninu na ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu poseduje njegova firma „Tončev gradnja“.

Postavilo se pitanje odakle Tončevu toliki novac i kako ga je stekao, a politički analitičar Marko Matić istakao je da i te kako svestan da je prekršio zakon.

– Ako je to stekao pre ulaska u politiku, Novica nije prekršio nikakav zakon i nema razloga da se brine, ali ako je u ulozi političara stekao tu ogromnu imovinu mora se postaviti pitanje da li je to moralno sa političke tačke gledišta – istakao je analitičar Matić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Novica Tončev branio se rečima da je vila u vlasništvu njegove firme „Tončev gradnja“, međutim, kako je kupljena 2010. godine, kad je bio učesnik u političkom životu Srbije, činjenično je da je zakon prekršen, smatra Matić.

– Već imamo slučaj sa bivšim funkcionerima koji su poput Dragana Đilasa sticali imovinu preko svojih kompanija. Tončev se ponosi svojom firmom i pitanje je kako njegova firma tako dobro radi kada je na vlasti. To je sigurno posledica trgovine uticajem što svakako zakonski nije dozvoljeno. Na kraju krajeva, šta će jednoj firmi vila na Dedinju? Za magacin? Za poslovni prostor – pita se analitičar.

– Ako bi kuću pripisao na nekog drugog, to bi značilo da je i te kako svestan da krši zakon. Ako prikrivate imovinu tako što ćete je preneti na nekog drugog to znači da ste svesni da kršite zakon – istakao je Matić.

Izvor: kurir.rs