Nove mere za pomoć malim preduzećima: Prva isplata 60 odsto minimalca do 10. avgusta, druga u septembru

Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima dobiće od države 60 odsto minimalne zarade do 10. avgusta, a zatim i u septembru, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.

– Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. To je 18.000 dinara po zaposlenom odnosno 155 evra – rekao je ministar za Kurir.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

– Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara – istakao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

– Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac – rekao je on. Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

– Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udeom u BDP-u od čak 12,2%. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine – naveo je Mali. Kako je zaključio, Srbija je ovom ogromnom dosadašnjom podrškom pokazala da je pravi partner privredi, i da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

– Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da ce tako biti i dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu, i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za grašane i privredu – naveo je ministar Siniša Mali.

Izvor: kurir.rs