Nove mere Vlade Srbije: Nošenje maske postaje obaveza u zatvorenom prostoru

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da vlada može da uvede rigoroznije mere kako bi se obuzdala epidemija ako ponovo bukne.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da će jedna od odluka Vlade o novim merama sigurno biti obaveza nošenja zaštitnih maski za lica u zatvorenom prostoru.

– Ako ste napolju, u bašti restorana, sigurno maska neće biti neophodna, ali ako ste u zatvorenom prostoru ili radnom prostoru, maska mora biti neophodna – rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Takođe je dodao da će svi radnici fabrike „Jura“ u Leskovcu biti testirani, a do sada je urađeno 1.200 testova.

– To jesu mladi ljudi sa asimptomatskim oboljenjem, tih 68 zaraženih što smo otkrili, može se reći da nemaju mnogo znakova oboljenja ili manjih tegoba. Oni se dosta kreću i mogu biti važan izvor infekcije, a pošto potiču iz sela okolo mogu proširiti infekciju, to može da predstavlja veliki problem – zaključio je on.

On je kazao da je sada neophodno odvojiti zaražene od onih koji to nisu, te da oni koji su sa lakšim tegobama budu smešteni u k*vid bolnice, najverovatnije u Nišu.

– Da to bude rešenje da presečemo dalju lokalnu transmisijuu i da ovo moguće lokalno žarište ugasimo – rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, došlo je do zaražavanja u pogonu fabrike „Jura“ i u Vlasotincu, a uzrok je način organizacije rada.

– Ako su radnici na traci pitanje je da li možete da postignete da budu na dva metra razmaka. Izgleda da je u početku bilo problema i sa zaštitnom opremom – rekao je on.

Tiodorović je kazao i da je u toj fabrici problem nastao i u autobusima koji su prevozili radnike na posao, a u kojima se nije poštovala odluka o razmaku i praznim sedištima.

– Bili su zbijeni u autobusima u kojima su prevoženi, nije bila poštovana odluka o razmaku – rekao je on.

Govoreći o popuštanju mera, Tiodorović je rekao da je Evropska unija najavila takav trend od 15. juna i da je sigurno da će Srbija to pratiti.

Na pitanje da li smo se previše opustili poslednje sedmice, epidemiolog je kazao da će se posledice toga videti u izveštajima o zaraženima od ponedeljka, utorka ili srede.

Izvor: tanjug.rs