Nove mere Kriznog štaba na snazi od petka: Maske i na otvorenom i to pod ovim uslovom

Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od 2 metra. To znači da mera koja je važila samo u Beogradu od danas mora da se primenjuje na teritoriji cele Srbije. Sve mere koje su danas usvojene primenjivaće se od petka.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuizetka. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski. Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba, važiće od petka, 17. jula ujutru.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih. Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa.

Izvor: kurir.rs