Novak Đoković je obezbedio prvo mesto najmanje do 12. oktobra – Evo šta to znači na ATP listi

Najbolji teniser na svetu Novak Đoković započeo je juče 287. nedelju na mestu broj jedan na ATP listi.

Time je prestigao svog idola iz detinjstva Pita Samprasa koji ima nedelju manje na vrhu teniske liste. Ispred Novaka je sada samo Federer koji je 310 nedelja proveo na prvom mestu.

Trijumfom u Rimu Đoković je obezbedio prvo mesto najmanje do završetka Rolan Garosa, odnosno do 12. oktobra kada se pravi nova lista. Tada će imati 289 nedelja iza sebe.

Pošto je ATP doneo odluku da teniseri do kraja sezone ne gube poene, već ih samo osvajaju jasno je da će Novaku ulazak u polufinale Rolan Garosa, bez obzira na učinak Rafaela Nadala kao najbližeg pratioca, omogućiti nastavak boravka na prvom mestu.

U tom slučaju Novak bi do 9. novembra i završetka mastersa u Parizu sigurno držao prvo mesto i stigao do 293. nedelje na vrhu.

U zavisnosti od tog rezultata i onog na završnom turniru u Londonu koji je na programu od 15. do 22. novembra biće jasno da li Novak ostaje prvi teniser sveta.

U najboljem slučaju, da Đoković dočeka kraj godine na prvom mestu, onda bi počeo da broji 301. nedelju na vrhu. Ako i 2021. bude kako priželjkujemo, već početkom marta rezultat Rodžera Federera od 310 nedelja biće srušen i Novak će i u tom segmentu potvrditi da je najbolji teniser svih vremena.

Izvor: kurir.rs