Nova uredba Vlade donosi novac obveznicima: 200 evra plus 20 odsto na ceo iznos

Uvođenje novog modela fiskalizacije je jedan od najznačajnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje. Ova strukturna reforma će doneti brojne benefite celom društvu.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije će početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. godine. To je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije, tako što će imati mogućnost da jedan po jedan prodajni objekat prebacuju na novi model.

Počevši od 1. oktobra, poreski obveznici su dužni da putem portala Poreske uprave ePorezi prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata, a oni će zatim, od 1. novembra, na istom portalu, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuje bezbednosni element.

Država će subvencionisati primenu novog modela fiskalizacije a obveznici će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model.

Poreski obveznici će od 15. oktobra pa do kraja januara 2022. godine, preko sajta Poreske uprave ePorezi, moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije.

Njima će biti uplaćivano 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Izvor: alo.rs