Nova prijava za pomoć: Možete računati na iznos i do 500.000 dinara – Evo kako da konkurišete

Na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ženama koje žele da započnu sopstveni biznis, stigle su 103 prijave, odnosno projekta. Nekoliko najboljih dobiće ukupno 50.000 evra. Cilj je da se pomogne ekonomsko osnaživanje žena, koje su i dalje na tržištu rada u lošijem položaju od muškaraca, naročito one koje žive na selu.

„Već nekoliko godina promovišemo uključivanje žena u lanac dobavljača i to je usmereno pre svega na velike kompanije“, ističe Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Žene koje žive na ruralnim područjima uglavnom nemaju stalna primanja, nisu vlasnice gazdinstava, a po tradiciji se odriču nasledstva u korist muških članova porodice. Zbog toga ne mogu da dobiju ni kredit, a ni bespovratna sredstva za počinjanje posla, jer je obično jedan od uslova konkursa da su bar suvlasnice gazdinstava.

„Ovi uslovi konkursa unekoliko menjaju stereotipe, tako da kada znaju i njihovi partneri supružnici da će dobiti neku vrstu pomoći, prihvataju da se odreknu nekog dela vlasništva ili da imaju udeo u vlasništvu“, kažu iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Bitna je i podrška društveno odgovornih kompanija. Jedna takva kompanija ženama sa najboljim projektima, održivim poslovnim idejama i jasnom finansijskom analizom, do kraja septembra bespovratno će dati do 10.000, evra, a plaćaće im i doprinose u naredne dve godine.

Izvor: alo.rs