Nova pravila za bolovanje: Koliko dana vam može odobriti lekar bez da idete na komisiju – Ima i izuzetaka

Vlada Srbije nedavno je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predloženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a.

Prema novoj odluci, lekar opšte prakse moći će da propiše bolovanje do mesec dana, umesto na dva meseca, kao što je to do sada bio slučaj. Izuzetak su onkološki pacijenti, trudnice i tek operisani pacijenti a razlog ovakve promene je pokušaj da se suzbije zloupotreba bolovanja.

Nadležni ocenjuju da će veliki broj zloupotreba biti sprečen digitalizacijom zdravstvenog sistema. Tada će biti mnogo jasnije ko su pacijenti koji često odlaze na bolovanja i da li su ona opravdana, ali i ko su lekari koji ih stalno odobravaju.

Pacijent koji hoće da otvori bolovanje dolazi kod lekara opšte prakse koji mu može otvoriti najviše mesec dana bolovanja, u zavisnosti od zdravstvenog stanja. Dan nakon isteka roka, potrebno je ili zaključiti bolovanje ili ići dalje na komisiju.

Kada istekne period maksimalno mesec dana, pacijent koji se vodi na bolovanju ide na komisiju. Iako u ovom trenutku nije poznato gde će se ići na komisiju, sve ide u pravcu da to bude u onoj ustanovi koja otvara bolovanje.

Izvor: mondo.rs