Nova pravila GSP: Dnevna karta 250 dinara, a petodnevna 1.000 dinara – vozila će se nalaziti na ulicama od petka

Od petka, u Beogradu, kada počinje gradski prevoz za zaposlene, saobraćaće 1.100 vozila. U autobuse će moći da se ulazi samo sa zaštitnom opremom, a mesta će biti strogo numerisana.

Putnici će moći da se prevoze kao što je ranije najavljeno, uz personalizovanu mesečnu legitimaciju, ili uz kupovinu jednodnevne, trodnevne ili petodnevne karte. Vožnja uz nepersonalizovanu karticu na dopunu pojedinačnih vožnji neće biti moguća, barem ne za sada.

Građani koji ne poseduju mesečnu kartu neće moći da koriste nepersonalizovane kartice koje se dopunjavaju za vožnju u trajanju od 90 minuta po ceni od 89 dinara. Oni će morati da se odluče za kupovinu dnevne karte, koja za prvu i drugu zonu staje 250 dinara.

U redovnim okolnostima, kad građani koriste karticu na dopunu i do posla stižu za 90 minuta, odlazak i povratak koštaju 178 dinara. Vožnja u bilo kom autobusu za 3 dana biće 700 dinara, a petodnevna karta 1.000 dinara.

– Putnici koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, obavezni su da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju pokažu i radni nalog za tekući dan, koji izdaje poslodavac – objašnjava Jovica Vasiljević, gradski sekretar za javni prevoz.

Od 8. maja, u početku, gradski prevoz će moći da koriste samo zaposleni, što je u skladu sa faznim povratkom prevoza u Beogradu. Putnici će u vozilo ulaziti samo na prednja vrata, dok će izlaz biti na vratima obeležnim za izlaz.

– Mesta za sedenje i stajanje biće vidno obeležena i u svakom vozilu će se znati maksimalni dozvoljeni broj putnika – istakao je Vasiljević.

– Redar prevoznika će voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći zaštitne rukavice i maske, a obavljaće i proveru validacije kartica za zaposlene.

Kada putnici popune sva predviđena mesta, vozačima će biti dozvoljeno da u autobuse ne primaju putnike. Ukoliko bude bilo potrebe, moći će da obaveste operativni kontrolni centar, koji bi o eventualnom incidentu obavestio komunalnu miliciju ili policiju. I putnici će moći veću popunjenost vozila da prijave Beokomu.

Prema rečima Andreje Mladenovića, pomoćnika gradonačelnika, prosečan broj vozila pre proglašenja epidemije je bio oko 1.200 vozila GSP i privatnih prevoznika.

– Najpre će pravo korišćenja imati zaposleni, potom studenti i đaci, zatim nezaposleni i turisti, a na kraju, najstariji sugrađani. Život se polako vraća u Beograd i Srbiju, ali naši sugrađani moraju da se i dalje pridržavaju propisanih mera držeći socijalnu distancu – naveo je Mladenović.

Izvor: kurir.rs