Siniša Mali najavio novu pomoć za penzionere: Otkrio sve detalje, evo šta ih čeka

Ministar finansija Siniša Mali rekao je jutros da Srbija ekonomski stoji bolje nego neke veće i razvijenije zemlje sveta.

– Trenutno je ceo svet u ekonomskoj krizi – rat, korona… – ali ja sam ponosan na ono što je Srbija uradila. Srbija stoji bolje nego veće i razvijenije zemlje sveta. Mi svoja obećanja ispunjavamo, izjavio je Mali govoreći i o novom povećanju penzija.

On se dotakao današnjeg otvaranja obilaznice oko Beograda. Danas imamo 9 autoputeva i brzih saobraćajnica.

– Uprkos krizi, nijednu investiciju nismo zaustavili, rekao je Mali.

On je još dodao da se grade i fabrike za prečišćavanje voda. Istakao je da svake godine dolaze milijarde evra stranih direktinih investicija.

– Srbija se razvija uprkos svemu kao i životni standrad građana Srbije. Građani moraju da osete u svojim džepovima da bolje žive, rekao je dodavši da će se uskoro ostvariti novo povećanje plata i penzija.

Vanrednim povećanjem penzija za 5,5 odsto od 1. oktobra, prosečna penzija dostići će skoro 40.000 dinara, a redovnim povećanjem od 1. januara za 14,6 odsto, premašiće 45.700 dinara, tj. 390 evra.

Oko 600.000 zaposlenih u javnom sektoru, roditelji skoro 1,2 miliona dece do 16 godina starosti i skoro 1,7 miliona penzionera sada su spisku države za novu pomoć koju treba očekivati već od septembra. Svi detalji su zvanično objavljeni i tačno se zna ko će, kada i koliko dobiti novca od države.

Najbrojnijoj grupi, penzionerima, pomoć će stići iz dva puta, a ukupno povećanje penzija biće 20 odsto.

Najstariji građani dobiće povećanje iz dva puta: od 1. oktobra 2023. 5,5 odsto; od 1. januara 2024. dodatnih 14,6 odsto.

Penzije su poslednji put povećane u januaru ove godine, i to za 12,1 odsto. Prethodno povećanje desilo se u novembru prošle godine, oko 9 odsto, i sa ta dva povećanja prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara.

Posle prvog uvećanja iznosila je 33.742 dinara, a posle drugog, u januaru ove godine, 37.825 dinara, koliko je i danas.

Izvor: espreso.co.rs