Nova pomoć od Vlade Srbije: Konkurs traje do kraja oktobra, može se dobiti do 70000 evra

Vlada je donela posebne mere za podsticaj razvoju zanatske delatnosti.
U tu svrhu opredeljeno je 650.000 evra. Cilj je da se dodatno osposobe zanatlije i nabavi kvalitetnija oprema za rad.

Iz Zanatske komore pozivaju zanatlije da iskoriste priliku, ali ukazuju da obrate pažnju na uslove.

Predsednik Zanatske komore, Boris Marđonović kaže da je državna pomoć dobrodošla ali ukazuje da bi bilo bolje kada bi se usvajali programi koji bi povećali tražnju za zanatskim proizvodima.

„Šta će malom preduzetniku, npr. 70.000 evra, ako na tržištu nema potražnje za njegovim proizvodima. Kada bi bilo kupaca zanatlije bi lakše plasirale svoje proizvode, pa im ne bi trebala bespovratna sredstva, već bi iz svog profita finansirali modernizaciju preduzeća, a u krajnjem se kreditno zaduživali“, ocenjuje Marđonović.

U ponudi Ministarstva za ekonomski razvoj je pet podsticajnih programa za zanatsku delatnost. Oni koji ispune uslove mogu dobiti od 7.000 do 70.000 evra refundacije i to za nabavku nove mašine čija je vrednost od 20.000 do 200.000 evra.

Drugi program se odnosi na mala ulaganja gde država refundira tzv.opravdane troškove do 6.000 ili 7.000 evra za nabavku nove opreme ili polovnih mašina i alata, ali ne starijih od tri godine.

Takođe, kroz ovu podršku Vlade zanatlije mogu dostavljati zahteve za bespovratnih 4.000 evra za dobijanje ili obnavljanje postojećih sertifikata. Poseban program se odnosi na mlade do 35 godina i žene.

„Akcenat je stavljen na mlade i žene. Predviđeno je da refundaciju troškova do 6.000 evra mogu dobiti mala, mikro i srednja preduzeća, odnosno 7.000 za preduzeća koja obavljaju delatnost prema Zakonu o zanatstvu. One koje imaju „ženska preduzeća“ mogu dobiti i 7.500 uz uslov da je minimalno 50 odsto firme u vlasništvu žene. To se odnosi i na mlade koji nemaju više od 35 godina“, objašnjava Marđonović.

Izvor: alo.rs