Nova mera Kriznog štaba: Odluku ćemo doneti u narednih nekoliko dana – uvođenje PCR testa i karantin

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

Na sledećoj sednici Kriznog štaba biće precizirano na koje zemlje će se to odnositi. Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego pre mesec dana i sada to treba očuvati.

„Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procenu za evropske zemlje“, naveo je Tiodorović.

Napominje da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

„Tu odluku ćemo doneti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nismo precizirali na koje zemlje će se ta mera odnositi“, kazao je on.

Za strance se uvodi mera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, i mera izolacije od 14 dana, jer Srbija sada ima bolju situaciju što se tiče obolelih od kovid 19, od mnogih evropskih i svetskih zemalja.

„Trenutno smo otvoreni prema celom svetu. Moramo paziti i na Južnu Ameriku, deo Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sada. To mora da bude pažljivo analizirano“, zaključio je on.

Izvor: beta.rs