Nisu dobre za vaše zdravlje: 4 greške koje pravite u čišćenju sudopere

Mnoge žene zaboravljaju čišćenje odvoda, a ne bi trebalo. Odvod treba čistiti makar jednom mesečno. Na taj način ćete sprečiti širenje neugodnih mirisa.

Sve što treba da uradite jeste da u odvod sipete jednu kašiku izbeljivača pomešanu sa jednom četvrtinom vode. Za otpušavanje odvoda možete koristiti i mešavinu sode bikarbone, sirćeta i soli.

Pomešajte ta tri sastojka u istoj razmeri u pola šolje, te ubacite mešavinu u odvod. A zatim prelijte proključalom vodom.

Dezinfekcija površine sudopere je bitna. Međurim, ukoliko želite da izbegnete korišćenje hemijskih sredstava, sirće vam može biti od velike pomoći u ovom slučaju.

Nanesite ga na pamučnu krpicu i utrljajte. Osim što ćete dezinfikovati superu, daćete joj i bolji sjaj.

Mnoge domaćice samo prebrišu mokrom krpom sudoperu misleći da su se tako rešile prljavštine. Stručnjaci ističu da se sudopera mora jednom nedeljno dezinfikovati. Prilikom čišćenja treba voditi računa da se detaljno obriše, uključujući i spoljašnju stranu.

Ako u sudoperi ljuštite i seckate sveže povrće na kojem su još tragovi zemlje, te ako ispirate posuđe koje dugo niste koristili, morate je očistiti odmah nakon toga.

Grubi, tvrđi sunđer će oštetiti površinu sudopere. Samim tim, perite je sa toplom vodom, sredstvom za pranje posuđa i obavezno mekanim sunđerom kojim ćete ukloniti nakupljene mrlje od ostatka hrane.

Ovaj korak je bitan jer ne možete dezinfikovati površinu ako je prethodno niste očistili.

Izvor: stil.kurir.rs