Nisam ja kriva što imate lenju decu, pa ste me proglasili najgorom nastavnicom

Ja sam profesorka matematike i pre nekoliko dana sam saznala da su me roditelji i moji učenici proglasili najgorom nastavnicom u školi. Tražili su od direktorke da me kazni i utiče na mene.

“Moja cenjena direktorka pozvala me je na razgovor i saslušala me, pa je za razliku od svih vas razumela i složila se sa mojim principima. Moji učenici se žale da sam im davala vrlo niske ocene, odnosno davala sam im loše ocene.

Matematika je težak predmet, matematiku ili znate ili ne. Ne možete filozofirati oko matematike. Ili znate ili ne znate, toliko.

Razumem da nisu svi rođeni za matematiku, kao što ja, na primer, nisam rođena za jezike. Ali, Bože moj, prestani da kukaš i probaj nešto da naučiš.

Nikad nisam dobro znala engleski, ali uvek sam imala ocenu četiri, jer je nastavnik koji me je učio uvek cenio moj rad. I cenim tuđi rad! Nikad nisam dala ocenu 1 učeniku koji je bar pokušao da reši test.

Pa kad ih izvedem pred tablu da poprave lošu ocenu, oni se zamisle, otvoreno mi kažu da nisu spremni i da ne žele da odgovaraju. I onda sam kriva? Da li sam ja kriva što učenici imaju loše ocene?

Roditelji, prestanite da me napadate na ulici, molim vas! Ne krivite me, već sedite i radite sa svojom decom.”

Ovo sam im napisala u zajedničkoj grupi koju nastavnici imaju sa roditeljima i učenicima, pa pogledajte kakve sam komentare dobila. Poslaću vam nekoliko, zaista ih je bilo mnogo, preko stotinu. Neki su bili na mojoj strani i podržavali su me, ali većina me je napala. Prenosim vam ih u celosti:

Majka učenika 1: Imala sam i strogog nastavnika, ali uvek je znao da nas zainterasuje za njegov predmet, pa smo učili. Problem većine vas nastavnika je taj što ćete doći na čas, predavati ono što imate i dodeliti jedinice na testovima.

Majka učenika 2: Vidam da vam i pedagogija loše ide, nastavnice. Da biste bili nastavnik, nije dovoljno samo znati šta predajete, već i znati kako zainteresovati decu. To što se tako ponašaju je VAŠ neuspeh!

Otac učenika 3: Svi vi nastavnici mislite da znate sve (ne daj Bože ako im učenik kaže neko drugo rešenje ili zna koliko i oni sami) jer ste završili fakultet. Ako imate dobar odnos sa njihovim roditeljima, ne mora ni da uče, dok ona deca koja nemaju “veze”, moraju da uče danju i noću i ponovo dobiju trojku!

Otac učenika 4: Svi na svetu zaslužuju dvojku, samo time što su redovni na času. Saznajte više o ovome – vi arogantni nastavnici koji gurate decu da padnu godinu dana u osnovnoj školi! Saznajte o ovome i edukujte se!

Majka učenika 5: Imamo trojku iz matematike i da budem iskrena, ponosna sam na svog sina.

Majka učenice 6: Sve zavisi od nastavnika. Neko mora biti stroži, što je za mene u redu. Čujem da u nekim lakšim školama svi dobiju petice, a da ništa ne znaju. Tako će sutra moje dete koje se borilo za trojku i dete koje je nesvesno dobilo peticu sedeti negde zajedno da rade. Zato odlučite jednom zauvek (ovo se odnosi na sve), želite li da svi učenici imaju petice ili će se svi potruditi za ocenu. Mislim da bi ovo trebalo biti isto u svim školama.

Otac učenika 7: Slušajte me, kao bivšeg srednjoškolca koji je mrzeo matematiku, nije do vas, već do naše nezainteresovanosti. U potpunosti poštujem decu koja vredno rade. Moj savet svim nastavnicima je da rade samo na deci koja imaju perspektivu i žele da daju sve od sebe. Ako ne želi da odgovori i kaže da upišete jedinicu u dnevnik, onda nema o čemu da se raspravlja, to je njegov problem. Ne uzrujavajte se zbog toga.

Majka učenice 8: I moj stariji sin je imao nastavnicu matematike i dobijao je niske ocene, naravno prema njegovim zaslugama, ali i dalje su je svi voleli i niko je nije proglasio najlošijom. Naprotiv, bila je najbolja nastavnica u školi. Tako da, mislim da bi trebalo da pokušate da promenite način predavanja i odnos prema učenicima, tako da i oni vole vaš predmet.

Otac učenika 9: Ne morate biti rođeni za matematiku, važno je posvetiti se malo više deci. Niko nije rođen da bi išta znao od rođenja. Potrebno je samo malo truda i sve je moguće. Koliko god je do dece, do vas je, samo ne znate kako da im objasnite stvar i zainteresujete ih.

Majka učenika 10: Prvo se zapitajte da li deca razumeju šta ih učite. Mislim da bi trebalo da potražite problem u sebi.

Majka učenice 11: Problem je u tome što ugasite njihovu želju za tim predmetom, pa učenici tada nemaju ni snage ni volje ni želje da uče ili rade.

Majka učenice 12: Morate malo da se ponašate kao nastavnik, razmislite malo o tome kako da svoju decu zainteresujete da uče više. Kada sam bila učenik, u srednjoj školi smo imali strogog nastavnika, ali svi smo bili uključeni na času, od prvog do poslednjeg. Bilo je poštovanja i rada i discipline. Dakle, pre nego što problem potražite u drugima, pozabavite se malo sobom.