Nikola Tesla je pre tačno 128 godina održao čuveni govor kada je prvi i jedini put bio u Beogradu: „Ostao sam Srbin i preko mora“

Veliki srpski i svetski naučnik Nikola Tesla (1856-1943) doputovao je 2. juna 1892. godine u Beograd, gde je odlikovan Ordenom Svetog Save drugog stepena. Svedočanstva iz tog doba govore da mu je na železničkoj stanici priređen veličanstven doček.

Sa tadašnjim ministrom prosvete Androm Mitrovićem primljen je kod kralja Aleksandra Obrenovića, piše Srna.

Posetio je i Narodni muzej i Veliku školu, gde je o svom radu govorio studentima i profesorima, a sa srpskim fizičarom Đorđem Stanojevićem razgovarao je o započetoj gradnji prve električne centrale u Beogradu.

„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu“, rekao je tada Tesla, obraćajući se studentima.

Nedaleko od današnje Mostarske petlje, na Topčiderskom brdu, najverovatnije u vili kod Vajfertove pivare, priređena je velika manifestacija u njegovu čast.

Tom prilikom, Teslu je pozdravio veliki srpski pesnik, lekar Jovan Jovanović Zmaj, pročitavši pesmu dobrodošlice Tesli. Tesla je, inače, bio veliki poštovalac Zmaja i prevodio ga je na engleski.

Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, koja je u to vreme bila deo vojne granice u okviru Austrije.

Rođen je u porodici sveštenika Srpske pravoslavne crkve (tada Karlovačka mitropolija). Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a i majka potiče iz stare svešteničke porodice Mandić.

Započeo je školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao u Gracu i Pragu…

Pre odlaska u SAD radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu. Evropu je napustio 1884. godine, u nadi da će mu i u Njujorku, tada čuveni pronalazač i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije.

U Edisonovoj firmi ostao je manje od godine i već 1885. osnovao je sopstvenu kompaniju „Tesla“, kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmenične struje – bila je to inovacija koja je preobrazila svet.

Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma. Tih godina je u novosadskom „Braniku“ objavljen i prvi tekst, na srpskom jeziku, o Teslinim izumima, autor teksta naziva ga tada „srpski Edison“.

U Evropu iz SAD Tesla je odlazio u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici. Aprila 1892. dospeo je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila.

Mesec i po potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u Beograd.

Nikola Tesla, genijalni inovator i opredeljeni potpuni usamljenik, umro je u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. godine. Urna sa njegovim pepelom prenesena je u Beograd i danas se čuva u Muzeju „Nikole Tesle“ u Beogradu.

Muzej je od kraja 1952. godine smešten u Krunskoj ulici u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929. godine, prema projektu Dragiše Brašovana.

Zaostavština Nikole Tesle stigla je u Beograd na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović.

Prema Teslinoj želji, Kosanović je dokumentaciju i lične Tesline predmete preneo u Beograd 1951. godine.

Muzej poseduje više od 160.000 originalnih dokumenata, više od 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata. Arhivska građa iz Tesline zaostavštine upisana je 2003. godine u registar Uneska „Pamćenje sveta“.

Međunarodni aerodrom u Beogradu nazvan je „Nikola Tesla“. Njegovo ime nose Elektrotehnički institut u Beogradu, koji je osnovan 1936. godine, Elektrotehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji…

Spomenici Tesli su postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta i na aerodromu u Beogradu.

Datum Teslinog rođenja, 10. jul, obeležava se u Srbiji kao Dan nauke.

Grad Filadelfija u američkoj državi Pensilvaniji proglasio je njegov rođendan za zvanični praznik, piše Srna.

Izvor: srna.rs