Nikola Krstić posle rukavice za slepe, ima epohalan izum: Napravio masku za korona virus

Osmislio jedinstvenu zaštitu od virusa kovid-19, ali i od raznih štetnih čestica u vazduhu. Napravljena je od hips plastike do 14 dana.
MLADI naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim „Anora“ timom, osmislio je „lajf mask“, masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

U razgovoru za „Novosti“, Nikola nam je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa kovid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

– Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh – objašnjava Nikola. – Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. A, ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik. O njemu su, pre nešto više od dve godine, „Novosti“ prve pisale, kao o maturantu beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, koji je osmislio rukavicu za slepe. On je danas direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma.

U želji da pomognu medicinskom osoblju, grupa master inženjera Mašinskog fakulteta u Beogradu osmislila je inicijativu „Maska za sve“.

Ovi talentovani mladići su, u roku od 48 sati, uradili potrebnu tehničku dokumentaciju i uputstvo za jednostavnu i brzu izradu zaštitnih vizira za lica, koja je dostupna na www.maskazasve.com.

Izvor: novosti.rs