Nikada ne nazdravljajte vodom ili praznom čašom – razloga je mnogo

Iz nejasnih razloga čovečanstvo pridaje veliku važnost pitanju kako nazdraviti. U mnogim zemljama nazdravljanje praznom čašom pokazuje ne samo loše manire, već se smatra da donosi lošu sreću.

Pre svega, nekulturno je, bar prema etici starih Rimljana, a takvo mišljenje i danas preovladava u mnogim kulturama širom sveta. Verovatno ste od mnogih čuli da nikada ne treba nazdravljati čašom vode.

Iako ovo može izgledati pomalo glupo ili kao još jedan razlog za nagovaranje da pijete alkohol, iza toga zapravo stoji drevno i nimalo naivno verovanje. Koren ovog običaja leži u antici.

Naime, stari Grci su verovali da kada čovek napusti ovaj svet, njegova duša odlazi u podzemni svet – Had. Tamo je tužna ravnica obrasla bledim divljim cvećem. Duž te ravnice teklo je pet reka: ledeni Stiks – reka mržnje, Aheron – reka bola, Cokuitus – reka bede, Flegeton – reka vatre i Leta – reka zaborava.

Kada duša čoveka dođe u Had, on pije iz vode Leta da zaboravi prošlost i patnje prethodnog života. Oni koji veruju u reinkarnaciju, u stvari, veruju da duše piju iz vode ove reke da bi zaboravili prošli život i da bi se pripremili za novi.

Tu se veruje da je koren običaja nikad ne nazdravljati čašom vode. Jer će na taj način onaj koji to učini pretrpeti prerani zaborav i doživeti lošu sudbinu, odnosno patiti od demencije.

S druge strane, punjenje čaše bilo kojim drugim (bezalkoholnim) pićem je sasvim prihvatljivo – obična voda, sok, mineralna voda … Svi sa manirima će poštovati vaš potez.

U Kini se očekuje da gosti na zdravicu domaćina odgovore istim pićem kao i njegovo. Ovde, naravno, nema mesta praznim čašama. Rusija je, pak, jedna od zemalja u kojoj se smatra da „prazna zdravica“ donosi peh. Ne postoji detaljnije objašnjenje, ali to ne sprečava da se takva sujeverja prenose s kolena na koleno.

Međutim, nije sve crno-belo. Na primer, u Francuskoj je najvažnije pogledati osobu kojoj nazdravljate u oči – inače vas očekuje sedam godina lošeg ljubavnog života! U tom slučaju nazdravljanje praznom čašom i ne zvuči tako zastrašujuće.

Tačno poreklo zdravice, kao i sujeverja koja okružuju zdravicu praznom čašom, skriveno je negde u istoriji civilizacije i ne može se sa sigurnošću utvrditi. Možemo samo pretpostaviti da je reč o specifičnoj etici ponašanja koja je proistekla iz starih narodnih tradicija.

Ipak, zdravica je i danas popularan čin okupljanja bilo koje vrste, bilo za formalne susrete, neformalna okupljanja ili verske ceremonije.