Nezaposlenima pomoć od 140 evra, a penzionerima 130 evra: Kalendar isplate državne novčane pomoći građanima

Svi punoletni građani će do kraja decembra dobiti ukupno 80 evra u ovoj godini. Računajući svu pomoć od početka godine, svaki punoletni građanin Srbije će u ovoj godini dobiti 80 evra, penzionerima će biti isplaćeno 130 evra, a nezaposlenima 140 evra.

Isplata za punoletne građane odvija se u tri faze – prvih 30 evra leglo je sredinom maja, druga uplata na račune biće u novembru, a treća, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu najavio, biće u decembru i iznosiće 20 evra. Tako će svako ko je punoletan imati 80 evra pomoći od države u ovoj godini.

Što se penzionera tiče, oni su u maju sa svim punoletnim građanima dobili 30 evra, dobiće isto toliko u novembru, ali će njima i u septembru biti isplaćeno i još po 50 evra. Takođe, oni će dobiti i onih 20 evra kao svi punoletni građani u decembru. Tako će od države u 2021. godini dobiti ukupno 130 evra pomoći.

Mislilo se i na nezaposlene, pa su tako svi oni koji su upisani u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje na dan 15. april 2021, osim 80 evra koji sleduju svim punoletnim građanima s rokom isplate do kraja godine, dobili i po 60 evra pomoći. Njima je novac automatski u junu uplaćen na novootvorene račune u Poštanskoj štedionici. To pravo ostvarilo je oko 600.000 ljudi. Pored ovih, dodatnu stimulaciju od države od po 3.000 dinara je do 20. juna dobilo i 2,4 miliona vakcinisanih građana Srbije.

Sva ova državna davanja deo su trećeg ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima u uslovima pandemije, vrednog 294,4 milijarde dinara. Prema ranijim rečima ministra finansija Siniše Malog, zajedno sa prva dva paketa pomoći koji su realizovani u prethodnoj godini, novčana podrška privredi i građanima vredna je 953 milijarde dinara, što je ukupno oko osam milijardi evra.

Izvor: kurir.rs