Neveste iz Kine dolaze da se udaju za Srbe: Domišljati Kosjerci osmislili spektakl koji je sve oduševio (FOTO)

Ljubazni domačini, odličan smeštaj i privlačna gastronomija segmenti su oko kojih se turistički radnici trude kako bi privukli što više gostiju. Ali, da neobične ideje ipak najbolje prolaze, pokazuje primer domišljatih Kosjeraca koji su u svoju ponudu uvrstili pravu pravcatu, srpsku i mrsnu svadbu.

U selu Gostoljublje od 2019. godine organizuje se specifična srpsko-kineska svadba, baš za posetioce iz ove istočne zemlje. Mlada je njihova, mladoženja naš, a svatovi su ostali Kinezi iz te turističke grupe.

Jedan od organizatora i inicijatora ove ideje Branko Ostojić reko je da su Kinezi oduševljeni našom svadbom i običajima.

– Kod njih je sve to mnogo drugačije, nema ni ljubljenja među mladencima, pa kad dođe do toga svi ostaju u potpunom šoku. Ova turistička ponuda realizuje se preko agencija iz Šangaja i Beograda i Kinezi kad dođu kod nas, mi im objasnimo sve naše običaje, a ta svadba traje oko tri sata i zaista sve ispoštujemo – rekao je Ostojić.

Ocenjuje da to bude „zaista pravi spektakl“, uz mnogo smeha i pozitivne energije.

Koliko su se Kinezima dopale ove svadbe na čist srpski način, pokazuje činjenica da je tokom 2020. godine bilo zakazano 117 ovih neobičnih veselja, ali su zbog pandemije morala biti odložena. Sada kada je sve loše iza nas, turisti iz daleke Kine nisu zaboravili ovu neobičnu ponudu i nagrnuće u Kosjerić i ovog leta.

– Prva svadba nam je zakazana za 9. jul, a kasnije u septembru imamo po jednu svadbu zakazanu bukvalno svaki dan, što je do sada oko 40 zakazanih za ovu sezonu. Drago mi je što nisu zaboravili kako se to provodi kod nas, pa se nakon pandemije ponovo vraćaju.  Ima mnogo anegdota tokom svakog veselja, a meni je bila namera da novopečeni mladenci spavaju na štali za 50 evra, a ako „bukom uznemire“ domaće životinje onda cena ide na dole – rekao je kroz smeh Branko.

Do sada se „udalo“ oko tridesetak turistkinja sa istoka, a ove godine sreću bar na nekoliko sati pronaći će još toliko.

Organizatori vode računa da sve bude potpuno autentično, svaki gost iz Kine ima posebnu ulogu, od devera, preko kumova do starog svata. Baš kao što to običaji nalažu u Srba.

Mlada i mladoženja su obučeni u srpsku narodnu nošnju, gađa se jabuka i kupuje mlada. Jedino što se malo razlikuje jeste trpeza, pošto gosti iz Kine u odnosu na nas imaju drugačije principe ishrane i to se poštuje.

Izvor: blic.rs