Nenad (12) je našao 200 dinara ispred škole, a kada je pokušao da ih vrati, imao je samo jednu molbu

O gestu dvanaestogodišnjeg dečaka Nenada Babića, danas se sa velikim ponosom prepričava u Osnovnoj školi „Mika Mitrović“ u Bogatiću, gde on pohađa peti razred.

Dolazeći u školu, pred zgradom je pronašao novčanicu od 200 dinara i odmah otišao pravo u pedagoško-psihološku službu i predao je pedagogu Gordani Isaković.

– Kada sam ugledao novčanicu na betonu uzeo sam je, ali ni trenutka nisam razmišljao da je zadržim za sebe. Jedan drug mi je ponudio čokoladicu, a ja da njemu dam novac, a drugi mi je rekao da pare zadržim i kupim sebi užinu. Nisam poslušao ni jednog. Odneo sam novac i predao pedagogu jer treba da se vrati detetu koje ga je izgubilo. Njemu su roditelji dali da kupi užinu i na odmoru neće imati da kupi da jede – priča Nenad.

Pedagog Gordana Isaković je pohvalila Nenada za pokazano poštenje i plemenitost, a mnogi učenici i nastavnici su mu prilazili i čestitali. Pojedinci, kao dečaci koji su mu ponudili trampu za čokoladicu i savetovali da novac zadrži, nisu shvatili da poštenje nema cenu i kako nije bitno da li je u pitanju jedna novčanica od 200 dinara, pa su mu rekli da je „bez veze što je prijavio da je našao pare“.

– Tvoj gest je divan, ti si pokazao da si pošten dečak koji ne želi da prisvoji nešto što nije tvoje. Lepo je kada se čine dobra dela. Ti si srećan i lepo se osećaš, a i mi svi zbog toga što si tako učinio. Potrudićemo se da saznamo čiji je novac i da mu ga vratimo, ako ne pronađemo to dete, novac će biti upotrebljen u neke dobre svrhe u školi – objasnila je dečaku.

Ponosni su i hranitelji Slavko i Dijana Ćosić iz Banovog Polja, čija je porodica ovom dečaku utočište od pre dve godine i gde je, osim što je okružen ljubavlju i pažnjom, naučio važne životne lekcije.

– On je dobro i kao sunce pošteno dete. Supruga i ja smo hranitelji, ali decu koja su kod nas smeštena vaspitavamo kao da su naša. Mnogo nas raduje Nenadov potez, presrećni smo jer, znate i sami, malo je takvih i među odraslima – rekao je Slavko.

I Nenadova razredna, profesorka engleskog jezika Magdalena Erdevički je ponosna što u odeljenju ima đaka za primer. Na prvom času odeljenjske zajednice Nenada će javno pohvaliti, bez obzira što o njegovom potezu još danas bruji cela škola.

Izvor: telegraf.rs