Nemanja kupio nov Audi pre 4 godine, sada ne prolazi tehnički: Zvanična potvrda ne pomaže, oglasio se i MUP

Novi pravilnik o registraciji vozila uneo je totalnu pometnju kod vozača. U emisiji „SAT“ gostovali su pripadnici MUP-a koji su odgovarali na nedoumice u vezi sa regulacijama oko registracije, odnosno, tehničkog pregleda automobila.

Voditelj Mladen Alvirović je iskoristio priliku da predstavi nesvakidašnji problem jednog vozača. Naime, Nemanja je 2017. godine kupio novi „audi“ u Srbiji, ali mu je vraćen sa tehničkog pregleda je „ima ksenonska svetla, ali nema prskalice za farove“.

Vozač je proverio u fabrici Poršea gde mu je potvrđeno da je njegov automobil takav fabrički – bez dela koji se u novom pravilniku za registraciju zahteva.

„Propisano je da mora da ima“, naglasila je pripadnica MUP-a, a oboje su ostali pri tome da je takav pravilnik i da se tu ništa ne može uraditi.

Voditelj Alvirović ih je pitao kako je moguće da automobil star samo četiri godine, koji je kupljen sa svim papirima u Srbiji potpuno nov i ima potvrdu od fabrike da je tako napravljen – ne može da prođe tehnički pregled.

„To jeste problem, jer ako ne ispunjava ovaj uslov, onda je to vozilo koje ne ispunjava za učešće u saobraćaju na putu“, kazali su iz policije i dodali da se automobil kao takav ne može nadograđivati.

„Svaka prepravka i ugradnja toga, zahteva onda ispitivanje“, napomenuli su, na šta je voditelj dodao da „fabrika nije predvidela da on može da ugradi prskalicu na taj auto“, jer je automobil fabrički napravljen bez tog dela.

„I šta sad, auto star četiri godine da bacimo na otpad?“, upitao je voditelj Alvirović.

„Tehnički pregled mimo ovog propisa neće moći. Iako ima potvrdu od fabrike, propisi su vrlo jasni, ne možemo mimo njih da odlučimo. Ovde fali jedna odredba, da tako kažemo. Jedino da se obrati Ministarstvu saobraćaja kao donosiocu ovog pravilnika“, preporučuju predstavnici MUP-a koji su bili gosti emisije.

Izvor: alo.rs