Nemačka donela nove propise: Srpski majstori zadovoljno trljaju ruke – građevinci u prednosti

Naši građevinci su i do sada dobro zarađivali radeći po zemljama Evropske unije. Zidajući po Nemačkoj, Austriji, ili Engleskoj, zarađivali su i po 3.000 evra mesečno, a novi planovi EU sada bi mogli da budu prava meka za srpske majstore.

Namera EU je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnosti i izolacije. Praktično, prema predlogu EU, sve javne i nenaseljene zgrade treba da budu obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine.

„Ovaj posao već danas nema ko da radi što govori da će cene izgradnje eksplodirati“, rekao je za BILD Aksel Gedaško, predsednik Saveznog udruženja nemačkih stambenih kompanija i kompanija za nekretnine (GDV).

Zarade naših građevinaca po evropskim zemljama vrlo su slične u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji… Traženi su i zidari i keramičari, moleri, izolateri…, a plate idu i do 3.000 evra. Često je to i više, imajući u vidu da naši građani u inostranstvu često rade i prekovremeno, što poslodavac dodatno plaća. Tako, zidar zaradi i do 2.900 evra, tesar 2.700 evra, keramičar 2.660 evra, a moler 2.350 evra.

Među našim ljudima najviše zarađuju vozači, kako profesionalni koji voze kamione tako i oni u gradskom prevozu koji zarađuju do 3.700 evra mesečno za četiri radna dana u nedelji. Uslov je da imaju diplomu koja se dobija posle šest meseci škole. Dobro zarađuju i medicinske sestre koje iz Srbije sve više odlaze u Nemačku za platu od oko 2.300 evra. Nešto manje su plaćeni poslovi u poljoprivredi, građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim granama.

Izvor: blic.rs