Nema rezona da neko letuje 10 dana da bi 14 dana bio u karantinu – ove godine ćemo morati da zaboravimo na more

Sve što se dosad spominjalo u vezi sa odlaskom na letovanje, datumom, otvaranjem granica, pravilima i početkom turističke sezone u zemljama u kojima Srbi najčešće letuju, izrečeno je neformalno, zvaničnih protokola i procedura još nema.

Zemlje koje su najavile početak turističke sezone, kao što su Grčka, Hrvatska, Crna Gora, nigde nisu spomenule protokole vezane za strane goste.

– Zasad je letovanje neizvesno. Nijedna država u Evropi nije izašla sa zvaničnim protokolom kako će izgledati ulazak u tu zemlju i izlazak iz nje. Očekuje se da ti protokoli u Grčkoj, Crnoj Gori, pa i našoj zemlji, budu doneti do počeka juna, tek onda ćemo moći da pričamo da li može da se putuje i pod kojim uslovima – rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, Aleksandar Seničić.

U slučaju da bude obavezan karantin u odlasku iz zemlje i povratku u nju, znači da organizovanih putovanja neće biti sigurno jer nema rezona da neko putuje 10 dana na odmor da bi 14 dana bio u karantinu.

– Pitanje je i, ako bude testiranja, koliko će to koštati i trajati – objašnjava Seničić.

On navodi da postoje najave da će u organizovanom autobuskom prevozu maksimalan dozvoljeni broj putnika biti 21, kao i da će to uticati na povećanje cena:

– Ako bude tako, cene koje smo predstavili više ne mogu da važe, jer su onda agencije u minusu pošto će karta biti duplo skuplja, jer autobus ima isti trošak i kada vozi 50 i 21 putnika. Ograničenje broja putnika se spominje i za avio-prevoz. Ne zna se ni da li će u autobusu biti obavezno nošenje zaštitne opreme, ali zamislite da neko putuje 15 sati sa maskom, a vozač ne sme da uključi klima-uređaj.

Seničić je naglasio da se moraju sačekati protokoli da bi se donela odluka.

– Kada do toga dođe, mi ćemo moći da izađemo zvanično i kažemo da preskačemo sezonu zbog uslova za putovanje. Ljudi bi se, u tom slučaju, javljali, dobijali potvrde o odlaganju i morali bi da se strpe do oktobra-novembra, dok ne ugovorimo narednu sezonu, a onda bi ih agencije prebacivale na narednu sezonu. Druga opcija, ako bude uslova za organizaciju putovanja, bila bi da oni koju žele otputuju ove godine, a ostali bi bili prolongirani za narednu sezonu.

Izvor: kurir.rs