Neće vam biti svejedno: Ako koristite mikrotalasnu ovo bi trebalo da znate

Naučnici su zabrinuti zbog sve veće upotrebe mikrotalasne pećnice za pripremanje hrane, budući da ona emituje radijaciju koja je opasna ukoliko se mikrotalasna često koristi, a hrana koja dolazi u plastičnim posudama ima slabu nutritivnu vrednost.

Tvrdnje naučnika da hrana iz mikrotalasne može ozbiljno da utiče na ljudsko zdravlje dolaze zbog nekoliko razloga.

Pre svega, plastične posude u kojima se nalazi već spremljena hrana za podgrejavanje tokom tog procesa otpušta kan.cerogene otrove – izveštava Dejli Mejl.

Naučnici su takođe zabrinuti i zbog konstantne izloženosti radijaciji koja se emituje iz mikrotalasnih koja može uzrokovati probleme s koncentracijom, energijom i spavanjem.

– Dodatni otrovi stvaraju dodatni pritisak na probavni i imuni sistem ljudskog organizma. Mogu da imaju štetan uticaj na plodnost, hormonalni balans, krvni pritisak, kardiovaskularni sistem, raspoloženje, čak i libido – rekao je nutricionista Rik Hej.

Hrana iz mikrotalasne takođe ima i manju nutritivnu vrednost i neretko sadrži prevelike količine šećera, soli, hemikalija i konzervanasa.

Nutricionisti preporučuju da hranu, ako se ipak odlučite za jela iz mikrotalasne, pre podgrejavanja prebacite iz plastične u staklenu ili keramičku posudu.

Izvor: espreso.rs