Ne podnose jednu stvar – Stavite je u ćoškove vašeg doma i nećete videti nijednog mrava

Kako se vreme zagreva i proleće je tu, prvi problemi u kući – insekti. Ako želite da ne vidite nijednog mrava ovog proleća i leti, sve što vam treba je ovaj trik iz kuhinje. Ako vam se pojavljuju mravi u dvorištu ili u kući, sredstva za njihovo uklanjanje mogu biti veoma skupa, i potrebno je vreme, a svi znamo kako je neugodno kada mravi hodaju oko kuće ili još gore kada se skupljaju na mrvicama hleba ili hrani koja je pala na pod.

Ono što treba da znate je da ne tolerišu miris mente (nane). Tako da, ako hoćete da ih se rešite, stavite nanu u ćoškove kuće ili u dvorište i verujte da ćete ih odmah oterati. Ako to ne uspe, nudimo vam još nekoliko trikova koje možete probati, a svi su jeftini i napravljeni od prirodnih sastojaka.

Sirće

Ako se mravi pojave u kuhinji, napravite mešavinu belog vinskog sirćete i vode 50/50 i obrišite sve površine, čaše i sva ostala mesta gdje ste primetili mrave. Ponovite nekoliko puta u toku dana da biste bili sigurni da je efektivan.

Zašto ovaj metod funkcioniše – iz dva razloga, mravi mrze miris sirćeta. Drugi razlog je dezinfekcija lokacije i tragova koje mravi ostavljaju za sobom. Da li ste primetili da se svi mravi kreću duž linije kao vojska – to je zbog tih tragova, svi ih slede. Ako se uklone, oni su dezorijentisani i neće se kretati u čoporu.

Bilje / Začini

Pospite cimet, mentol, ljutu papriku, biber, karanfilić ili beli luk – šta god imate kući- na oblasti gde ste videli mrave. Možete malo posuti po fiokama da bi se mravi sklonili. Zašto: Mnoge biljke – uključujući i one navedene – daju izuzetno jak miris koji odbija mrave i druge insekte.

Kreda ili puder za bebe

Nacrtajte liniju kredom ili pospite puder za bebe na mestu gde mravi ulaze u vaš dom. Zašto ovaj metod funkcioniše: sastojak u kredi i u pudetu je talk koji je otrovan mravima i izbegavaju ga.

Boraks

Pomešajte jednake delove boraksa i sirupa ili želea. Zatim, stavite na mesto gde su mravi. Zašto: Boraks je štetan za probavni sistem mrava i za njihove spoljašnje skelete, kada ga konzumiraju, unište se.

Mlevena kafa

Prospite osušeni talog iz svoje kafe u bašti i oko kuće. Zašto: Mravi ne vole jake mirise, a miris kafe je jedan od njih.

Krastavac (ili limun, pomorandža)

Ostavite kore ovih plodova na mestima gde ste videli mrave. Zašto: Kore od krastavaca i citrusa su toksične za neke vrste gljiva kojima se hrane mrave, i stoga mravi izbegavaju mesta gde su takvi plodovi prisutni.

Da biste bili sigurni da se neće vratiti – pronađite gde se nalazi njihovo sedište i uništite ih prolivanjem kipuće vode (da biste uništili tunele) pomešane sa kašikom soli (da ih dezorijentišete). Ako je krater vidljiv, napravite rupu u njoj, sipajte sodu bikarbonu i sirće.