Ne liči na istog čoveka iz kvalifikacija i Lige nacija: Šta se dešava s Piksijem u Kataru?

Selektor Dragan Stojković Piksi je najjači adut naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru. Orlovi su sa velikim optimizmom krenuli put Dohe uz cilj da prođu grupnu fazu.

Preživeli su prva dva kola i ostali u igri pred odlučujući meč sa Švajcarcima u poslednjem kolu u petak od 20.00, posle iznenađujućeg remija sa Kamerunom, iako su vodili sa 3:1 i imali sve u svojim rukama, a kasnije je Brazil savladao Švajcarce i pomogao Orlovima da ipak sve zavisi od njih u poslednjem kolu.

Selektor i igrači veruju u sebe, posle Kameruna su rekli da Srbi vole da idu težim putem i da su kada je bilo najpotrebnije, igrali najbolje, a poslednje primere za to imamo u Lisabonu u odlučujućoj utakmici za prolaz protiv Portugalije i u Oslu protiv Norveške za plasman u elitnu grupu Lige nacija.

Ono što upada u oči jeste govor tela i neke izjave Piksija. Ranije nikada od njega nismo mogli da čujemo alibi priče, uvek je isticao da koga nema, bez njega se može i mora, ali je sada to bio glavni izgovor za poraz od Brazila, što Kostić, Vlahović i Mitrović nisu bili spremni.

Istina, ovo su uz Tadića i Sergeja Milinković Savića udarne igle naše reprezentacije kada je ofanzivni deo igre u pitanju i očekivano je da će igra da trpi.

Ali, problem je što Piksi ranije nije kukao niti tražio izgovor, već je isticao kako veruje u sve svoje igrače, tako je bilo i kada nije mogao da računa na Sergeja Milinković Savića u Oslu, ili ranije kada nije mogao da računa na Aleksandra Mitrovića.

Sada, ovaj izgovor sigurno ne utiče najbolje na igrače koji su zamena za njih. Sigurno da Luki Joviću nije svejedno da čuje takve reči od selektora, jer iako poslednjih godina kuburi sa formom, ipak je u pitanju igrač koji ima ozbiljan evropski pedigre, u suprotnom sigurno ne bi bio u Real Madridu, makar i kao zamena za Benzemu.

Istina, Piksi je kritikovao način na koji su primljeni golovi u drugom poluvremenu pri vođstvu naše ekipe i u momentima kada imamo potpunu kontrolu. Ali, on je selektor, on je taj koji treba da im kaže kako treba da igraju i da nema potrebe da srljaju napred i jure novi gol, već da mirno privedu meč kraju.

Ostaje misterija i zbog čega Dušan Vlahović nije dobio šansu, iako se zagrevao čitavo drugo poluvreme, iako je bilo evidentno da Aleksandar Mitrović od 60. minuta jedva stoji na nogama.

Istina, morao je da izvrši i dve prinudne izmene u odbrani, pošto su Pavlović i Veljković imali problema sa povredama, ali je upitna i odluka da Stefan Mitrović zameni Pavlovića na levoj strani u poslednjoj liniji, iako mu je prirodna pozicija centralnog defanzivca, pošto kuburi s brzinom. Tu se i video problem, jer su oba gola Kamerunca u drugom poluvremenu pala baš sa te strane.

Tek je uvođenjem Babića, koji je bio prirodna izmena za povređenog Pavlovića, kao levonogi štoper, a prebacivanjem Stefana Mitrovića u centralni deo odbrane, stabilizovana defanziva Orlova do kraja meča.

Nemušti su bili i odgovori Piksija posle remija o tome zašto nije igrao Vlahović, istakavši da je protiv Brazila bio na 30 odsto, ali je ipak tada igrao 25 minuta, dok sada, iako je imao vremena da se dodatno spremi, i pored toga što se zagrevao svih 45 minuta, nije dobio ni minut šanse, da bi potom projurio kroz miks zonu, ne želeći da razgovara sa medijima.

Piksi je pred Katar doživeo i jedan „bočni udar“, jer je izvršena opstrukcija izbora u FSS, gde je njegova ideja bila da predsednik Saveza bude Nenad Bjeković. Sigurno da mu je to dodatno poremetilo fokus pred Mundijal, a da mu nije pravo, videlo se i kroz odgovor na poslednjoj konferenciji kada je upitan o tome, samo kratko izgovorio „nemam komentar“.

Piksi ima iskustva, kao igrač je dva puta igrao na Mundijalima, sada i kao selektor po prvi put. Nije isključeno i da mu je poremećen fokus i zbog toga što hotel u kojem su Orlovi vrvi od poznatih ličnosti, koje su smeštene baš u bazi u kojoj reprezentativci treba da imaju svoju oazu mira, koja to definitivno u Dohi nije.

Ostaje nada da će i Piksi i Orlovi da se maksimalno fokusiraju na meč sa Švajcarcima, da će se skupiti i da će „zbiti redove“, pred duel od kojeg zavisi prolaz u nokaut fazu.

Izvor. telegraf.rs