Ne dolaze u Srbiju da uživaju, ovo je razlog njihovog dolaska: Indijci okupirali Beograd, a biće ih i više

Turistička sezona u Srbiji nije na nivou od pre, nema turista kao ranije, ali građani Beograda su zbunjeni sve većim brojem Indijaca kod nas.

Mnogi su se ponadali da stiže veći broj turista kako bi videli znamenitosti Beograda, ali nije to u pitanju, već tzv. „karantin turizam“.

Za određene destinacije uslov je da je putnik boravio najmanje dve nedelje u državi koja je na zelenoj listi, što Indija svakako nije.

Mnogi Indijci bi da stignu do Bliskog istoka, gde rade, a za većinu zemalja u toj regiji uslov za ulazak je PCR test i boravak 15 dana u zelenoj zoni.

Prema informacijama od turističkih radnika koji imaju kontakte sa gostima iz Indije, oni uglavnom dolaze individualno, u privatne apartmane i stanove, preko svetskih sajtova za rezervaciju smeštaja. Najčešće borave u Beogradu, ali neretko odlaze i na Zlatibor. Uglavnom su to putnici niske platežne moći koji traže što povoljniji smeštaj, te više puta tokom boravka menjaju smeštaje objekte.

Kako se nezvanično saznaje iz Ministarstva turizma, ovog meseca se očekuje jedna grupa od oko 500 Indijaca, koji će u Beogradskim hotelima boraviti dve nedelje, a povod njihovog dolaska je jasan.

O njihovoj mnogobrojnisti u Beogradu svedoči i prodavac suvenira u Knez Mihailovoj ulici, koji ih je okarakterisao kao jako „teške“ mušterije koje se cenkaju do iznemoglosti, te sa njima ne uspeva da ostvari promet.

Da sve više Indijaca dolazi u Srbiju, svedoči i podatak da će indijska niskobudžetna avio kompanija “Spajsdžet” početi sa serijom čarter letova između Nju Delhija i Beograda, prenosi portal “exyuaviation”.

Kako je najavljeno, letovi će se organizovati “boingom 737-800” tokom jula meseca i to preko Jerevana (Jermenija) ili Tbilisija (Gruzija), a sve da bi se, kako tvrde, “odradio karantin pre nego što nastave putovanje ka željenim destinacijama”.

Indijski turoperatori nude trodnevne, 14-dnevne i 22-dnevne “karantin aranžmane” u Srbiji, a kako se napominje, već više od 1.000 Indijaca je na ovaj način u poslednjih mesec dana doputovalo u Srbiju.

Takođe, prevoznici koji već saobraćaju do Beograda, poput “Katar ervejza”, “Lufthanze”, “Flaj Dubaija” i “Turkiš Erlejnza”, već su zabeležili povećanje broja putnika ka Srbiji, a na linijama ka Beogradu čak 60 odsto putnika čine ljudi sa indijskim pasošima, navode.

Pretpostavlja se da će letove ka Srbiji najviše koristiti Indijci iz UAE, zemlje koja je od 24. aprila suspendovala dolazak putnika iz Indije, osim ako prethodno nisu bili u zelenoj zoni.

Ukoliko se neko uplašio delta soja i nekontrolisanog propuštanja virusa u zemlju, dobra vest jeste da je za ulazak u našu zemlju neophodan PCR test. Ovakvo testiranje je neophodno bez obzira odakle putnici dolaze, dok je građanima zemalja iz regiona omogućen ulaz bez testiranja.

Izvor: kurir.rs