Naši stari verovali da do Bogojavljenja nikako ne valja ići po mraku – počinju Nekršteni dani

Od danas pa do Bogojavljenja 19. januara od kako se smrkne, pa sve dok se petlovi ne oglase, zemljom vladaju dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće.

U unutrašnjosti Srbije i brojnim selima, stari će vam reći da bi vam najbolje bilo da vas i sumrak zatekne u zatvorenom prostoru. Jer, napolju je „opasno vreme“.

Srbi veruju da je od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara, zemlja otvorena i da mr.vi izlaze, a zajedno s njima đav0li i razni drugi demo.ni jer je Isus Hristos u to vreme bio nekršten. Otud i ime za te dane – Nekršteni dani.

U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće a narod veruje da onaj, ko bi u to vreme putovao loše prošao. Ko baš mora da izađe, nosi sa sobom beli luk, krst ili neki metalni predmet.

U ove dane žene ne predu, ne tkaju, ne peru, jedino što pletu. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se ne ostavlja dečja odeća, jer su svuda urokljive oči koje mogu da naškode deci.

U mnogim krajevima Srbije, krije se i svetlost iz kuća, tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju zaklopci ili roletne.

Da bi se mališani „odbranili od uroka“, stari su smislili ovo – deca rođena u „nekrštene dane“ moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, izatkanu na kaminu. A kako bi „odagnao bedu i smanjio muku“ u ove sumorne dane, narod je smislio i „protivlek“.

Izvor: kurir.rs