Naša svakodnevnica će uskoro biti ponovo izmenjena: 4 nove mere bi mogle da vam promene život

Jesen uvek predstavlja povratak u realnost, pa tako i sada čekamo da vidimo kako ćemo ubuduće živeti i koje mere će ostati na snazi. Sve uobičajene stvari, kao što je odlazak do prodavnice, dobijaju novo značenje i sve se pomalo menja…

1. Onlajn nastava

Ono što nam prvo padne na pamet kada pomenemo 1. septembar, jeste povratak mališana u školu. Zbog tenutne epidemiološke situacije, sve je izvesnije da će školarci ponovo učiti od kuće i imati onlajn nastavu.

Pominjali su se razni modeli po kojima bi školstvo od jeseni moglo da funkcioniše. Ministar prosvete je i sam rekao da se pričalo o desetak modela i podmodela. Jedna od opcija koja se najviše pominjala je kombinovani model, po kom bi učenici imali dve nedelje onlajn nastavu i dve nedelje išli u školu. Ali onaj model koji najviše glavobolja zadaje roditeljima, je isključivo onlajn nastava.

2. Deca u vrtiću sa maskama

Ono što će se najverovatnije desiti na jesen je da će deca predškolskog uzrasta nositi maske u vrtićima. Dok su roditelji zabrinuti kako će to tačno funkcionisati i kako naterati tako malu decu da nose maske, predlog ove mere već postoji, a čeka se samo ozvaničenje od strane Kriznog štaba.

3. Sportske utakmice bez publike

Za nekoliko dana kod nas kreće fudbalska sezona, odnosno od 1. avgusta. Međutim, kako je najavljeno sve utakmice će se igrati bez publike. A izvesno je i da će od jeseni bez publike igrati i sve sportove u zatvorenom.

4. Stopiranje otplata rata kredita

Sve rate kredita koje imaju privrednici i građani, ponovo će biti moguće stopirati od 1. avgusta. Tada na snagu stupa nova odluka o moratorijumu koji bi, prema najavama, trebalo da traje bar 2 meseca.

– Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak, kada će javnosti biti i saopštena kompletna nova mera – potvrdili su u NBS.

Izvor: blic.rs