Naša glumica je zbog ljubavi prema Srbinu oterana iz Hrvatske, a i danas živi teško

Životna priča poznate hrvatske glumice Mire Furlan, koja je ostvarila uspešnu karijeru i na našim prostorima i u Americi, pomalo je nestvarna, kao za neki film, jer od trenutka kada se zaljubila u jednog Gorana ništa nije bilo isto.

Ali je ni „preko grane“ gde je, na kraju, bila primorana da ode, nisu dočekale ruže.

Mira je rođena u Zagrebu. U svojoj karijeri ima filmove poput: „Otac na službenom putu“, „Lepota poroka“, „Kiklop“. Na vrhuncu slave, 1991. godine, Mira se iz odselila u Ameriku gde je otpočela potpuno novi život.

Naime, 1986. godine glumica je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji.

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD gde su radili sve da prežive. Goran je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer, a Mira kao konobarica, prodavačica i kao prevodilac.

U SAD-u je uskoro počela da stvara karijeru. U početku je glumila u čak 110 epizoda naučno fantastične serije „Babylon 5“ u periodu od 1994. do 1998.

U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji „Izgubljeni“ koja je ostvarila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

Kada je u pitanju život u Americi, ona je više puta isticala da nije lako.

– Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gde je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu ovdašnjeg stanovništva nepoznanica – objasnila je Furlan u jednom intervjuu.

Ona je izjavila da se glumci i glumice u SAD tretiraju kao prolazna roba, te da su često ponižavani bez obzira na slavu koju su stekli.

Izvor: telegraf.rs