Narodna banka donela odluku: 90 dana odloženo plaćanje kredita za građane i firme u Srbiji

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema Narodna banka Srbije je na danas održanoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora, usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum).

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva). A podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana. Odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije korona virusa u Srbiji.

Iz Narodne banke navode da u navedenom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga. Svakako, dužnici banke, odnosno primaoci lizinga, ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela. A neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate. Niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga, od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa.

„Finansijska stabilnost je neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji. Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost. I u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osetljivim trenucima od neprocenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti.

Iz NBS kažu da su mere odmerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza. Kako građana tako i privrednih subjekata. I potrebu prevazilaženja negativnih efekata po građane i privredu. Usled mogućnosti suočavanja sa teškoćama u otplati obaveza dužnika banke. Odnosno primaocima finansijskog lizinga, koja s obzirom na novonastalu situaciju objektivno postoji.

Izvor: kurir.rs