Narandžasti meteoalarm širom Srbije: Najnovije upozorenje RHMZ važi čak 12 sati

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje na obilne padavine koje će danas zahvatiti našu zemlju posle podne i uveče. Očekuje se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom, a duvaće i jak vetar, i padati grad.

Upozorenje koje je postavljeno malo pre 10 časova, važi 12 sati, odnosno večeras do 21 sat i 49 minuta.

– U Srbiji i danas posle podne i uveče nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, lokalno obilnim padavinama (od 20 do 40 mm za kratak vremenski period, ponegde i više).

U zoni pljuskova se očekuje kratkotrajno jak vetar i grad – stoji u najnovijem upozorenju RHMZ-a.

To znači da je vreme opasno, i da prognozirane vremenske pojave mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje.

– Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – piše u objašnjenju o narandžastom meteolaramu na ovom sajtu.

Prema navodima meteorologa firme „Veder tu ambrela“ Đorđa Đurića, u tom periodu će se smenjivati sunce, kiša, pljuskovi i grmljavina, što sve zajedno vremenske prilike čini nestabilnim.

– Odlika naše klime je kišovit jun. On je najkišovitiji mesec u godini, što se ne bi reklo jer su to pljuskovite padavine koje se sruče u jako kratkom vremenskom roku – objašnjava meteorolog.

Izvor: kurir.rs