Najtužniji raspored: Marija, Jelena, Dragana, Stoja… na spisku zaposlenih u jednoj bolnici. Ali ne u Srbiji, već u Nemačkoj (FOTO)

Jedna zaposlena u nemačkoj bolnici podelila je na fejsbuku fotografiju smenskog rasporeda. A na spisku lekara – nijedan Nemac. Zapravo, od šest ljudi pet su Srpkinje, a jedna strankinja.

Marija, Jelena, Stoja, Dragana S. (dakle, ima još Dragana), Aleks N. i Aleks C.

„Jedan dan u jednoj nemačkoj bolnici, IMC odeljenje… e Srbijo među šljivama“, napisala je jedna od ovih sa spiska u grupi koja okuplja medicinske radnike iz regiona.

Dakle, lekari i sestre našli su utočište u dalekoj Nemačkoj, toliko da su popunili sva radna mesta predviđena za taj dan. A tome izgleda neće biti kraj, jer su medicinari jedni od najtraženijih gastarbajtera u ovoj zemlji.

Još malo pa će početi i lekarske kolegijume da održavaju na srpskom, a mogli ba otvore i ispostavu lekarske komore. Ako nastave tim tempom da odlaze, u Nemačkoj će čitave generacije proslavljati i godišnjicu diplome.

„Baš mi se sviđa ovaj raspored! Jedva čekam i ja da mu se pridružim“ napisala je jedna od članica grupe.

„Biće još takvih imena“ dodala je druga…

Naredne godine očekuje se prava navala lekara u Nemačku, kada na snagu stupi zakon koji će poslodavcima omogućiti da primaju i zaposlene koji nemaju državljanstvo Nemačke.

Čak i sada medicinari bez neke prepreke mogu da potraže hleb u Nemačkoj, a prošle godine iznenadio je i jedan oglas za posao koji je objavila Nacionalna služba za zapošljavanje.

Izvor: telegraf.rs