Najnovija odluka Hrvatske: Srpski turisti moraju u dvonedeljnu izolaciju – Vraćaju novac svima koji su uplatili letovanje

Hrvatska je donela novu odluku, prema kojoj turisti iz Srbije, moraju u obaveznu dvonedeljnu izolaciju, čak i oni koji su već uplatili turističke aranžmane. Najnovija odluka zabrinula je sve sugrađane koji su planirali da ove godine letuju u susednoj zemlji.

Predstavnici turističkih agencija kažu da će onima koji su uplatili letovanje hotelijeri morati da vrati novac, jer nema smisla da turisti plaćaju za odmor koji će provesti zarobljeni u hotelu.

No, naši građani bez problema mogu da putuju u Grčku, Bugarsku i Tursku. U Hrvatskoj je juče od ponoći počeo da važi pooštren režim ulaska, a prema donetoj odluci, građani Srbije, Severne Makedonije, BiH i oni koji dolaze s teritorije Kosova, nakon ulaska u zemlju će morati da idu u izolaciju od 14 dana.

– Svi oni koji imaju uplaćene turističke aranžmane u Hrvatskoj, a dolaze iz ovih zemalja moraće u samoizolaciju. Izuzeci su oni koji putuju zbog neodložnih ličnih razloga, prekogranični radnici i putnici koji su u tranzitu – rekao je šef Službe za državne granice splitsko-dalmatinske policijske uprave i takođe napomenuo da ovo nije zatvaranje granica prema tim zemljama, već je to samo promena režima zbog porasta novozaraženih.

Vlasnik jedne od turističkih agencija istakao je da Srbi odlaze u Hrvatsku najčešće u sopstvenom aranžmanu, jer tamo, kao i u Crnoj Gori, imaju poznanike, rodbinu, ali i sopstvene apartmane.

– Ima, naravno, i onih koji su direktno ili preko agencija već uplatili hotelski smeštaj. Njima će taj novac, u zavisnosti od ugovora, morati da bude vraćen, jer nisu ispunjeni osnovni uslovi. Malo ko je verovatno čak i uplatio 14 dana i glupo bi bilo da ceo odmor provedu u sobi – kaže vlasnik Milan Lainović.

Najvše srpskih turista letuje u Grčkoj i Turskoj, koje nemaju ograničenja za naše turiste.

– U ovom trenutku u Grčkoj ima između 5.000 i 6.000 naših turista, a neki su se već i vratili. Niko od njih nije zaražen, niti je na letovanju imao bilo kakav ptroblem. Od 1. jula kreću i čarter letovi za Grčku, a mnogi od njih su već popunjeni – objasnio je Lainović i dodao da Crna Gora još ne pušta naše turiste, ali da je za neke od njih zanimljiva i Bugarska, koja neće uvoditi zabrane za naše turiste.

Izvor: kurir.rs