Najlakši način farbanja jaja: Treba vam samo ovaj čaj – Od jedne ture dobićete više boja

Zbog sve manje vremena za zahtevno dekorisanje uskršnjih jaja, domaćice pribegavaju brzim i jednostavnim metodama. Jedna od takvih jeste i bojenje jaja čajem od hibiskusa u rinfuzu.

To će jajima dati predivnu plavu, ljubičastu ili sivu nijansu, u zavisnosti od samog čaja, ali i toga da li koristite bela ili obična, žuta jaja. Takođe, vrlo lep efekat možete dobiti ako ovako ofarbana jaja pomešate sa srebnim ili zlatnim prahom ili isprskate kontrastnom bojom koju ste umočili u staru četkicu za zube.

Proces je krajnje jednostavan i izgleda ovako:

Najpre skuvajte jaja na uobičajen način. U posebnoj posudi sipajte čaj od hibiskusa (oko 100 grama), prelijte većom količinom vrele vode (jedan litar na 100 g čaja) i dodajte kašiku sirćeta. U ovu smesu potopite jaja i ostavite ih nekoliko minuta da odstoje. Zatim vadite jedno po jedno jaje, sa sve plodom hibiskusa, i uvijajte u providnu kuhinjsku foliju, pa ostavite još nekoliko minuta.

Ukoliko nemate vremena za uvijanje jaja, možete jednostavno ostaviti jaja da malo duže odstoje u mešavini vode i čaja. Što duže stoje (neke žene ih ostavljaju i na tri, četiri sata!) – to će boja biti drugačija, tako da praktično možete dobiti jaja različitih boja sa istom mešavinom.

Kada jaja izvadite iz čaja, ostavite ih da se osuše na sobnoj temperaturi. Ukoliko jaja potapkate papirnim ubrusom dok su još vlažna, dobićete „mermerni“ efekat na njima.

Takođe se možete poslužiti i ovom metodom – jednostavno skuvajte jaja u vodi u kojoj ste sipali čaj od hibiskusa (obavezno treba da bude u rinfuzu, a što kvalitetniji – to bolje).

Izvor: zena.blic.rs