Na ovo imate prava kada vas zaustavi policija: Sve ono što smete da zahtevate, a to niste znali

Kad vas policajac zaustavi na ulici i postavlja pitanja

Imate pravo da ćutite. To znači da je  u redu ako želite da odbijete da im odgovarate na pitanja koja mislite da nije nužno da znaju i imate pravo da tražite i sačekate advokata (u slučaju privođenja). Dužni ste da odgovorite na pitanja koja se tiču ličnih podataka – identiteta i adrese, i da im date dokumenta na uvid.

Ako ste turista u poseti stranoj zemlji, uvek kod sebe treba da imate kopiju pasoša ili originalni dokument, kopiju platne kartice i vizit-kartu hotela u kojem ste odseli. U svakom slučaju, odnosite se prema predstavnicima zakona sa poštovanjem i ne dodirujte ih, čak ni ako su se prema vama postavili prijateljski.

To što vam je policija prišla ili zatražila dokumenta ne znači da ste za nešto osumnjičeni. Oni imaju pravo da vam priđu i postave pitanja. Ako vam ne dozvoljavaju da odete, to znači da ipak sumnjaju na neki prekršaj ili zločin.

Policajac ne mora da ima pismenu dozvolu da vas udalji sa nekog mesta, njegov položaj mu to dozvoljava. No postoji nekoliko izuzetaka – predstavnik plave uniforme ne sme da vam naredi da napustite skup ukoliko je u pitanju štrajk ili protest u kojem učestvujete.

Saobraćajna policija

Kada vas zaustavi saobraćajni policajac, ruke držite na volanu tako da može da ih vidi. Ne izlazite iz automobila osim ako vas on pozove, ostanite staloženi i razgovarajte sa njim sa poštovanjem. Ne otvarajte prozor do kraja. Pokažite dokumenta koja ima prava da vidi – vozačku i saobraćajnu dozvolu, ličnu kartu, polisu osiguranja automobila. Saobraćajni policajac ima prava da pregleda i gepek, u kojem bi trebalo da imate obaveznu opremu – rezervnu gumu, prvu pomoć, trougao i fluorescentni prsluk. Takođe, dužni ste da uradite alko test, ako policajac to traži.

Šta ako se vas policajac na bilo koji način maltretira

Zapišite njegovo ime, broj značke, tablice službenog automobila – to je on dužan da otkrije vama ukoliko pitate. Pokušajte da nađete svedoke, njihova imena i brojeve telefona. Ako ste povređeni, obavezno idite kod lekara, fotografišite povrede i kopirajte lekarske nalaze. Pozovite advokata koji će vam pomoći da podignete prijavu protiv policajca, ukoliko želite to da uradite.

Ako vam policajac traži novac

Ludi koji su počinili prekršaj nude policiji mito kako ne bi bili kažnjeni, apsolutno je nedopustivo da jedan predstavnik zakona to od vas traži. Ako se nađete u bezizlaznoj situaciji, potrudite se da krišom vidite i zapamtite ime ili broj značke, zapamtite tačnu lokaciju gde ste zaustavljeni i broj tablica službenog automobila. Ako planirate da ga tužite, valjalo bi da imate pouzdane svedoke i dokaze. Kad vas pusti da idete, tada možete da ga prijavite.

Kad vam policija dođe na vrata

Ako nemaju nalog, niste u obavezi da ih pustite u kuću. Ako imaju nalog, imate pravo da tražite da ga prvo dobro pročitate – na njemu treba da se nalazi ime i potpis sudije koji je izdao nalog, vaše ime i prezime, adresa i razlog pretresa. Imate pravo da zovete advokata i tražite dozvolu od policajaca da prisustvujete pretresu. U tom slučaju se pretres odlaže dok advokat ne dođe. Zapišite sve informacije o njima koje su vam dostupne i pozovite nekoga da vam bude svedok dok je policija u kući. Naravno, imate pravo i da im dozvolite da obave sve što žele i bez dokumenata, u slučaju da su došli na informativni razgovor. Mnogi smatraju da je baš ovo lakši put i način da se oslobode sumnji ukoliko postoje i ukoliko ništa ne kriju.

Postoje i izuzeci od pravila – policija ima pravo da uđe u kuću i bez naloga, u slučaju da se sumnja na ozbiljne zločine. Prilikom privođenja, policija ima pravo da vas pretrese, ako sumnja da kod sebe imate oružje ili nedozvoljene supstance.

Da li policija sme da vas pretresa prilikom putovanja?

Određeni policajci imaju pravo da zaustave i pretresu svaku osobu i svaku stvar. Granična policija ima pravo da vam pregleda torbe, kese i gepek. Jedino što nije dozvoljeno jeste odabir prema nacionalnosti, rasi, polu, religiji ili etničkoj pripadnosti.

Da li policija na aerodromu sme da pregleda računar i mobilni telefon

Da. Imaju pravo da naprave kopije svih infomacija koje su pronašli u uređajima. Ipak, ako smatrate da ste nepravedno odabrani za ovakav pretres, imate pravo da se žalite. Zapišite njegovo ime i sve podatke o događaju.

Šta ako prilikom pretresa policija traži da skin.ete odeću

Ovo ne spada u standardni način pretresa i sprovodi se samo u slučaju osnovane sumnje. Uglavnom se sprovodi na granicama, aerodromima i u policijskoj stanici. Ono što je vaše pravo jeste da dobijete privatnu prostoriju u kojoj će se pretres obaviti, u prisustvu samo jednog policajca ili policajke, u zavisnosti od pola.

Izvor: espreso.rs