Muškarci, pustite da vaše žene duže spavaju: Prema najnovijem istraživanju potrebno im je više sna nego vama

Ako ste jedan od onih parova koji se ponekad prepiru oko toga kome treba više sna, a ko više spava, odmah prestanite! Nauka sada ima odgovor na ovo pitanje i podržava dame!

Naime, prema istraživanju, ženama treba više sna, a ne muškarcima. To je zato što su naučnici, nakon ispitivanja 210 sredovečnih žena i muškaraca, otkrili da nedostatak sna više utiče na zdravlje žena nego što je to slučaj kod muškaraca.

Pored toga, otkrili su da kada su žene u pitanju, loš san je snažno povezan sa povećanim psihološkim stresom i povećanim osećajem besa, depresije i neprijateljstva. Nasuprot tome, ova osećanja nisu povezana sa poremećajima spavanja kod muškaraca.

„Jedna od glavnih funkcija spavanja je omogućavanje mozgu da se odmori i oporavi. Tokom dubokog sna korteks – deo mozga koji je odgovoran za pamćenje, jezik i tako dalje – odvaja se od čula i prelazi u režim oporavka“, rekao je profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje sna Univerziteta Lafboro i autor knjiga „Putovanje u nauci o snu“.

Dakle, što više koristite mozak tokom dana, to vam je potrebno više odmora noću, pa je samim tim potrebno više sna. A s obzirom da je poznato da žene obavljaju više zadataka tokom dana, one koriste više mozga od muškaraca, tako da im zauzvrat potrebno više sna da bi bolje funkcionisale.

Drugim rečima, ženama je potrebno više vremena za opuštanje i spavanje zbog složenijeg oporavka mozga. Dakle, gospodo, pustite supruge da duže spavaju. To je veoma važno za nju i njeno zdravlje.