Možete u Crnu Goru na letovanje bez karantina, ali postoji jedan važan uslov koji treba da ispunite

Granice Crne Gore zatvorene su srpskim državljanima od početka pand.emije, Uz privatni avion i 2.000 evra, koliko košta let, mogu da budu srušene sve barijere.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u našoj zemlji, Crna Gora je odlučila da nas stavi na „crvenu listu“ i zatvori granice i ulaz našim turistima. Ova zemlja od tada je više puta ažurirala spisak zemalja kojima je odobravan ulaz uz negativan PCR test ili obavezan karantin u trajanju od 14 dana, ali Srbije nijednom nije bilo na toj listi.

Prva mera popuštanja koju je donela ova zemlja odnosi se na to da je „omogućen ulazak stranih državljana koji u Crnu Goru dolaze nekomercijalnim avio-saobraćajem, bez obzira na to iz koje države dolaze, uz poštovanje privremenih mera“, stoji na sajtu vlade Crne Gore.

To bi značilo da svi putnici, uglavnom oni sa izuzetno dubokim džepom, mogu priuštiti luksuz da letuju i borave u ovoj zemlji. Let privatnim avionom košta oko 2.000 evra, a potrebno je na uvid doneti negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz o rezervisanom smeštaju, a 48 sati pre planiranog leta operateru aerodroma mora biti podnet zahtev za odobrenje leta koji, pored redovnih informacija, mora sadržati ime i prezime putnika i posade, pri čemu operater aerodroma zadržava pravo da odobri ili ne odobri let. Ovo, dalje, znači i to da putnici nisu u obavezi da 14 dana provedu u izolaciji ili samoizolaciji, već samo da se javljaju zdravstvenim vlastima, saopštila je vlada Crne Gore.

– Ukoliko vazduhoplov dolazi iz Republike Srbije, putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kao i rezervaciju u hotelskom smeštaju. Operater vazduhoplova mora 48 sati pre planiranog leta podneti operateru aerodroma zahtev za odobrenje, a prema ovim putnicima se preduzimaju mere zdravstvenog nadzora – za dolazak/odlazak putnika od terminala do smeštaja potrebno je organizovati poseban transport.

Izvor: kurir.rs