Možete li da zamislite dan bez belog hleba? 3 promene se događaju kada prestanete da ga jedete

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem telu primećuje se gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ipak, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se skuplja u telu.

Organizam skladišti ugljene ghidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata koji ostane u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

No, to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb s menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno – mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, pa se javlja osećaj malaksalosti i umora.

Izvor: zadovoljna.hr