Možda ga i ne volimo najviše, ali moramo da priznamo da je najbolji – komentar posle Novakovog meča

Mnogo toga je bilo neverovatno u četvrtfinalnom meču Novaka Đokovića i Davida Gofana na Vimbldonu. Rezultat – kao da se radi o prvom kolu turnira. Trajanje meča od 1 sat i 59 minuta – takođe. I na kraju – bukvalno nestajanje Belgijanca pred očima publike od momenta kada je uzeo jedini brejk do kraja meča, osvojivši dva od 17 odigranih gemova – i još bolnije – bez osvojenog gema više od jednog sata.

Novak Đoković je od tih 3:4 u prvom setu, naprosto teniski “progutao” protivnika, a sa njim i teren, i publici na Centralnom terenu i ispred ekrana ostavio jedino – časovnik, koji se zaustavio na 119. minutu i označio kraj muka Belgijanca.

– Možda ga baš i ne volimo najviše, ali moramo da mu priznamo da je najbolji – čulo se iz britanskog dela medijske zone stadiona. Evidentno.

Ipak, početak meča uopšte nije nagoveštavao takav razvoj situacije i radikalni obrt u dotadašnjem sledu stvari: Gofan lakše osvaja svoje gemove, Novak nešto napetiji, više sklon greškama i pogrešnom izboru udaraca. Prirodan epilog – brejk za Gofana i vođstvo od 4:3, a onda… Potop.

– Igrali smo meč na visokom nivou od samog početka, i posle momenta kada je Novak vratio brejk bilo je veoma teško pratiti ga. Imao je visok procenat prvog servisa, bio dominantan u razmenama i ako ne iskoristite svoje šanse u prvom setu, onda je veoma teško nadati se pobedi protiv njega. Tokom tih sat vremena u kojem nisam uzeo gem, Novak je zagospodario igrom – riterne na servis mi je stalno slao pod noge, u razmenama su mu udarci išli blizu linije, menjao je pravac udaraca i demonstrirao veoma efikasnu bekhend paralelu. Teško je igrati protiv njega u ovim uslovima, jer zaista morate da odigrate najbolje što umete u svakom poenu kako biste ga osvojili… – opisao je Gofan razloge ovako teškog poraza.

Đoković je dodao:

– Bilo je presudno to što smo u taj osmi gem ušli sa novim lopticama, koje su mi izuzetno dobro legle – napominje Novak, razrađujući tok meča:

– Ispostavilo se da je za ovu pobedu bio ključan gem na 5:4 u prvom setu, jer – ko zna kako bi se dalje odvijao meč da sam izgubio prvi set… Ovako, drago mi je što igram svoj najbolji tenis kako turnir napreduje, veoma sam zadovoljan nivoom igre u osmini finala i četvrtfinalu, gde mi je, evidentno, najteži meč do sada bio onaj u trećem kolu.

O protivniku u njegovom devetom polufinalu na Vimbldonu, špancu Robertu Bautisti Agutu – koji je tim plasmanom ostvario jedno od najvećih iznenađenja turnira, Novak kaže:

– To će u svakom slučaju biti veoma zahtevan meč protiv igrača koji odlično poznaje moju igru, i koji je u naša poslednja dva meča zabeležio pobedu. Robertu izuzetno odgovara to kako loptica odskače ove godine na Vimbldonu, i protivnik je koji vam ništa neće “pokloniti” – nego vas naterati da se dobro pomučite kako biste mu uzeli poen… – napominje Novak.

Izvor: telegraf.rs