Moja svekrva misli da ću ramaziti dete zato što ga smirujem kad plače

Za mnoge žene svekrva je poslednja osoba koju žele da slušaju kako popuje, omalovažava i deli savete oko roditeljstva.

Naročito u periodu odrastanja i vaspitavanja deteta. Napisane su hiljade tekstova o epskom odnosu svekrve i snaje. Bez namere da budemo pristrasni, ovog puta ćemo podeliti iskustvo samo jedne strane. Anonimne mlade žene pričale su jedna drugoj sve što im je na duši o majkama njihovih muževa.

Ako ste taze roditelj, možda ćete se prepoznati u nečijoj priči. A ako ste u ,,protivničkom” taboru, onda vam se sigurno neće svideti većina izgovorenih reči. Zašto?

Mlade majke otvoreno su govorile o neprijatnostima i poteškoćama sa kojima se suočavaju iz dana u dan, podelivši najgore iskustvo koje su imale sa svojim svekrvama. Evo o kakvim problemima se radi:

„Pored moje svekrve, moja ćerka se nikada neće rešiti pelena jer nisam bila dovoljno stroga. Draga gospođo, ostaviteme na miru! Dete ima samo dve godine “.

„Ne verujem da mi svekrva loše misli, ali je vrlo pasivno agresivna. Poslednje čime mi diže pritisak je neprestano zvocanje zašto nisam sina naučila da vozi bicikl. Ona je uvek na biciklu. Hm, možda je to zbog što je još uvek u vrtiću i ne zanima ga biciklizam?“

„Vratila sam se na posao, pa dojenje kombinujem sa veštačkim mlekom. Kad svekrva ugleda mog sina sa flašicom, uvek se namršti. Takođe me pita da li se zaista dobro osećam, znajući da dete ima plastičnu bradavicu u ustima. Molim???“

„Svekrva me stalno optužuje da su mi deca izbirljiva po pitanju hrane. Kaže mi da sam previše popustljiva. I onda odu na vikend kod nje i odbijaju da jedu većinu jela koja je skuvala. Pa im naruči pice. Toliko o njenom licemerju “.

„Znate one starije žene koje od jutra do mraka govore kako je bebi hladno, pa treba da nose čarape bez obzira na temperaturu? Da, takva je moja svekrva. Ubeđuje me da će se moje dete smrznuti. Ali pogodi šta? Leto je preživelo bez čarapa”.

„Svekrva mi stalno drži pridike kako ću ramaziti dete, jer ga stalno smirujem kad plače. Ima tri meseca. Da li ću ga razmaziti svojom pažnjom?! Maženje i ugađanje nisu ista stvar, ali moja svekrva to očigledno ne zna”.

„Konstantni prigovori oko ishrane me izluđuju. Moja svekrva smatra da je njen zadatak da me neprestano savetuje kako da hranim decu. Zaista više ne mogu da je slušam. Ne, moje devojčice ne pate jer ih teram da jedu povrće!“