Moj životni san bio je da odem na Havaje – otišao sam, ali da budem iskren, razočaran sam

Havaji su se pojavili iz mora pre milion godina, pritisnuti snagom vulkana. Danas je Nacionalni park Havajski vulkani jedno od retkih mesta na svetu gde posetioci mogu videti aktivni vulkan.

Oko 125 područja ispod zemljine površine naučnici nazivaju „žarišnim tačkama“ jer emituju više lave nego bilo gde drugde. Havajska žarišna tačka, koja izbacuje magmu 70 miliona godina unazad, jedna je od najvećih na svetu.

Kao nepresušna fontana, uz stalnu erupciju lave, nastala su Havajska ostrva. Havajci svake godine zarađuju milijarde dolara od mora, sunca, palmi, vulkana i povoljne klime. Takođe zbog ogromnog razvoja ekonomije, stanovnici su zapostavili obrađivanje jedne trećine ostrva, pa u prodavnicama možete kupiti samo proizvode američkog porekla.

Ipak, Havaji ostaju zapisani zlatnim slovima u svim brošurama turističkih ponuda a i poseta na svetu. Naftna i filmska industrija su sveprisutne na Havajima, a nalazišta zlata i dijamanata istražuju se u unutrašnjosti.

U blizini obale Havaja nalaze se velike naftne platforme, a na plažama poput Vaikikija snimljena su mnoga dela nagrađena Oskarom. Svu lepotu raja upotpunjuju vodopadi na Havajima, koji su reljefni ukras na ostrvima, a neki od njih su zbog svoje visine našli svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Prirodna lepota po kojoj su Havaji poznati, se uglavnom nalazi u unutrašnjosti ostrva sa bujnom florom i faunom koja otkrivaju svet vatrenih vulkana, bujnih šuma i prelepih plaža.

Mnoge biljne i životinjske vrste su endemske i ne mogu se naći u botaničkim vrtovima.

Sve navedeno su statistike i činjenice koje su o Havajima pisali putopisci, geografi, naučnici.

Ali čini se da su u poslednje vreme i Havaji potpali pod snažnu navalu komercijalizacije, propagande, odnosno pravi turist na Havajima retko može da iskusi lepote ovog prelepog dela sveta, u pravom smislu te reči.

Dokaz za to je poruka našeg čitaoca, koji je bio na Havajima i tamo proveo odmor:

Zdravo svima. Na Havajima sam bio nekoliko dana. Želim da napomenem da sam celog svog života sanjao da dođem na ovo mesto, tako uzvišeno i predstavljeno kao raj na zemlji. I reći ću vam – nije. Iskreno, malo sam razočaran.

Očekivao sam mnogo više. Kada šetam ulicama, imam utisak da sam na pijaci. Prodaju hranu na svakom koraku i razne sitnice u vidu suvenira koji uopšte nisu jeftini. Plaža je prepuna malih školjki, koje bockaju i stvaraju neprijatan osećaj, pa morate biti oprezni i paziti kuda koračate.

Sve ovo mi liči na grčku Paraliju, samo je neuporedivo mnogo skuplje. Plaćam fantastičnih 450 dolara za noćenje bez doručka. Ironično, već drugu noć zaredom se organizuju venčanja u hotelu u kojem odsedam, uz vrlo glasnu muziku, lomljenje tanjira itd.

Ponoviću još jednom, malo sam razočaran, jer sam ovo putovanje doživeo kao naduvani balon, koji je pukao čim sam stigao tamo, ali ipak, svako putovanje u životu vredi kao iskustvo i kao podsetnik da treba više da cenimo ono što imamo. Što se tiče turizma, i mi imamo prelepa jezera, planine, netaknutu prirodu.