Mogu da vas vrate sa aerodroma u jednom slučaju, ako imate ovo slovo u imenu ili prezimenu

Torba – tu. Pasoš – tu. Karta – tu. Pošto ste sve prekontrolisali i stigli na aerodrom, red je da neko proveri i vaše podatke. Ali, tu vas može sačekati neprijatno iznenađenje, a posebno na oprezu treba da budu svi oni koji u svom imenu ili prezimenu imaju slovo Đ.

– Iako sam sve uredno proverio pre polaska na put, kao i uvek, neposredno pre ukrcavanja u avion, nakon pregleda karte i pasoša, rekli su mi da ne mogu da putujem jer se ime koje stoji na karti i u pasošu ne poklapaju. Propustio sam let iz, kako sam tada mislio, banalnog razloga. U pasošu je pisalo Djordje, a na karti Đorđe – objašnjava nam sugrađanin koji je imao ovako neprijatno iskustvo.

Pošto se jednom opekao, sada i po nekoliko puta proveri da li je prilikom rezervacije avio karte precizno preneo, a osoba sa druge strane slušalice tačno napisala njegovo ime.

Zaposleni u turističkim agencijama potvrdili su za „Blic“ da je veoma važno da se ime i/ili prezime u pasošu i na avionskoj karti u potpunosti podudaraju. Objasnili su nam i zašto.

– Ako u pasošu imate „Đ“, dakle sa crticom, onda se u rezervaciji piše „D“, a ako je u pasošu „DJ“, onda i na karti mora pisati „DJ“. Dešavalo se da ljude vrate sa letova jer je karta neispravna. Dakle, ako je na karti „Đ“, a u pasošu „DJ“, to se tretira kao dva različita imena. Drugim rečima, kao da su dve osobe, a ne jedna. Zato mi uvek prilikom rezervacije aranžmana pitamo naše putnike kako piše u pasošu u slučaju da oni zaborave da napomenu – kažu iz jedne od prestoničkih agencija i dodaju da takvo pravilo važi bez obzira koju destinaciju birate i iz koje zemlje krećete.

Zato, kada sledeći put želite da letite avionom, obavzeno se setite da prilikom rezervacije karte radniku u agenciji naglasite kako vam je ime tačno napisano u pasošu.

Šta je sa onima koji imaju crticu između dva prezimena?

Ako osoba ima dva prezimena, na primer jedno svoje a jedno muževljevo i između njih crticu, nema razloga za paniku. Bar tako poručuju iz turističkih agencija.

– Pri rezervaciji karte crtica između dva prezimena nije bitna. Sve i da postoji u pasošu, ona nije važna za rezervaciju. Drugim rečima, ne tretira se kao da su u pitanju dva različita putnika kao u slučaju glasa „Đ“.

MUP: Može i DJ i Đ samo da na svim papirima bude isto

Povodom informacije u pojedinim medijma da građani Srbije kojima u dokumentima u imenu stoji DJ moraju da promene u Đ, u MUP-u kažu da to nije tačno.

– Podaci u pasošu moraju biti isti kao i u izvodu iz matične knjige rođenih – kažu iz MUP-a.

Dakle, ako u izvodu piše DJ, oda i u pasošu treba da piše isto tako i nema nikavih problema.

Izvor: blic.rs