Mnogi neće oka sklopiti kad čuju šta zahteva predsednik Srbije: Vučić traži da se menja Zakon o poreklu imovine

Decenijama očekivan Nacrt zakona o poreklu imovine i posebnom porezu o kojem javna rasprava uskoro počinje, predviđa posebnu jedinicu Poreske uprave koja će utvrđivati da li postoji uvećanje imovine nekog fizičkog lica koje za nju ne može da dokaže da je stečena na zakonit način.

Ukoliko se ispostavi da postoji nezakonito prihodovana imovina, osoba će morati da plati porez po stopi od 75 odsto.

Pod lupom se mogu naći sva imovina i prihodi stečeni posle 1. januara 2007. godine: kuće, poslovne zgrade, garaže, zemljište, akcije, udeli u pravnim licima, vozila, plovni i vazduhoplovni objekti, ušteđevina, gotovina i druga imovinska prava.

Ovaj dugo zakon ne predstavlja odmazdu prema političkim protivnicima, već se odnosi na sve, i na one koji su danas na vlasti i na one koji će sutra biti na vlasti, na građane i na funkcionere.

Međutim, veliko je pitanje da li će se oni, koji su se bogatili dok je narod siromašio, naći pod njegovim udarom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz pomenutog razloga nezadovoljan je novim Zakonom o poreklu imovine i zahteva da se poreklo traži od devedesetih godina.

Kako se najviše „meda“ skupljalo u vreme devedesetih i početkom prve dekade dvehiljadih godina, kada su mnogi veliki srpski giganti prodavani nezakonito i u bescenje, izvedene brojne sporne plačkaške privatizacije u kojima su glavne uloge igrali političari iz tadašnje vladajuće nomenklature, jasno je da se od ispitivanja samo aktuelnog sticanja prvog miliona nećemo naročito ovajditi.

Ono što je krucijalno – „češljanje“ nečijeg prvog miliona u tom slučaju će izostati.

Današnje, ali nažalost, i buduće generacije koje plaćaju visoku cenu za ekonomski sunovrat koji je krenuo u doba vladavine Slobodana Miloševića i nastavio se u eri Demokratske stranke kada su njeni politički tajkuni akumulirali postojeće svekolikog bogatstvo, neće dočekati pravdu i ostaće pošteđeni po ko zna koji put.

Izvor: alo.rs