Mladi Nišlija zbog kojeg je cela Srbija ponosna: Petar je student prava koji je ostvario svoj san

Petar Pešić je student Pravnog fakulteta iz Niša koji se jednog dana prijavio za stipendiju Univerziteta u Kembridžu. Sada ovaj mladić živi svoje snove.

„Priča datira iz 2016. godine kada sam otišao na Oxford, na takmičenje u simulaciji suđenja iz medijskog prava kao student. Tu sam video iz prve ruke kako izgleda studirati u Britaniji, kakvi su uslovi, celokupna kultura. Tad sam počeo da maštam o tome da i ja jednog dana studiram u Britaniji. Kad nešto silno želiš, onda brzo i saznaš kako možeš da ostvariš to, pa sam tako saznao za Chevening program. Sama ideja da postoji program koji daje mogućnost pune stipendije i za studije i za troškove života je pojačala moju želju da se prijavim, jer bez pune stipendije male su šanse da bih mogao da odem u Britaniju. To je i posebnost ovog programa, jer je jedan od retkih, možda i jedini, koji je dostupan iz Srbije, a da pokriva apsolutno sve što je potrebno za master studije“, započinje svoju priču Petar.

„Druge godine sam se koncentrisao da napišem što bolju prijavu, da se kroz esej pitanja u aplikaciji najbolje predstavim. Imao sam pomoć i nekih dragih ljudi. Postoji ograničenje broja reči, tako da zaista mora da budeš precizan u izboru svake reči. Sreća, pa sam školu preciznog izražavanja prošao na Pravnom fakultetu. Maštao jesam prilikom slanja prijave, ali sam do poziva na intervju već skoro i zaboravio da sam poslao.Imao sam pozitivan osećaj tokom celog trajanja prijave i to me je nosilo do Kembridža“, kroz osmeh priča svoju priču.

Stipendija koju je Petar dobio mnogo mu je značila za njegov profesionalni razvoj.

„Vreme provedeno tamo mi je značilo i na ličnom i na profesionalnom planu. Britanija je jedan od centara sveta i samim tim mogao sam da se upoznam sa ljudima iz svih krajeva planete, da čujem njihovu priču i podelimo iskustva. Tu sam video da problemi sa kojima se moji vršnjaci suočavaju su u mnogim zemljama slični, čak i u nekim od najrazvijenih zemalja sveta. Pomoglo mi je i da steknem znanja i načine učenja koje nemamu u Srbiji. Tzv. Google pitanja i puko ponavljanje gradiva ne postoje jer se univerziteti u Britaniji fokusiraju na funkcionalno znanje i širinu poznavanja materije.Celokupno iskustvo u tome mi je u mnogome promenilo i pogled na svet oko nas“, kaže Nišlija.

Petar ovo poručuje mladima:

„Poručio bih svima da probaju. Ukoliko zaista žele da studiraju u inostranstvu i posle se vrate da to znanje ovde primene, ovo je najbolja prilika za to. Sajt Chevening.org je odlično mesto za istraživanje i pripremu aplikacije. Siguran sam da uz veru u sebe i svoje sposobnosti, dobru pripremu i pažljivo napisanu aplikaciju mogu i oni postati deo ovog programa.

Planovi za budućnost su da nastavim svoj razvoj kao pravnika u sferi privrednog prava i prava konkurencije. Takođe, planiram da pokrenem jedan projekat koji bi mogao mladima u izboru profesije i izgradnji karijere“.

Izvor: espreso.co.rs